Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Žitňanskej „rodinní sudcovia" skončia

najpravo.sk • 3.10. 2012, 17:39

O zámere predchádzajúcej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej zaviesť tzv. rodinných sudcov sme vás na stránkach portálu najprávo.sk informovali viackrát. Rodinným sudcom mal byť od 1. septembra 2011 sudca oddelenia P, teda tzv. poručenského oddelenia na súde, ktorý mal riešiť všetky veci majúce základ v Zákone o rodine. Teda aj rozvody, konania o určenie manželského výživného, príspevku na výživu rozvedeného manžela, určenie výživného na plnoleté dieťa, konania o zapretie a určenie rodičovstva a podobne, ktoré do 1. septembra 2011 riešili občianskoprávni sudcovia. Žiaden predpis však neprikazoval súdom, aby poručenská (teraz už by bol asi lepší názov rodinnoprávna) agenda bola výlučnou náplňou práce jedného či viacerých sudcov (teda oných zamýšľaných rodinných sudcov). Preto je pochopiteľné, že na mnohých, predovšetkým menších súdoch, ktoré si z dôvodu nízkeho počtu sudcov nemohli dovoliť vyčleniť zo svojho stavu sudcu, ktorý bude riešiť len rodinnoprávne veci, sa táto kvantitatívne bohatá agenda len rozdelila medzi viacerých sudcov, z ktorých sa mnohí na takéto typy konaní vôbec nešpecializovali a riešili ich popri úplne iných veciach (občianskoprávnych, obchodných a podobne).

Súčasné vedenie ministerstva spravodlivosti chce vrátiť tento stav do pôvodných koľají a novelizovať Spravovací a kancelársky poriadok pre súdy. Ako uvádza ministerstvo, účelom prinavrátenia do pôvodného stavu je zohľadniť špecifiká týkajúce sa najmä menších okresných súdov, na ktorých sudcovia z dôvodu ich nízkeho počtu v záujme naplnenia podmienky náhodného výberu vybavujú viacero druhov agend, a preto ich úzka špecializácia len na riešenie vybraného okruhu sporov nie je možná. Preto sa navrhuje opätovné rozšírenie rozsahu vecí zapisovaných na okresných súdoch do súdneho registra C o časť agendy rodinného práva. Konkrétne sa jedná o veci podľa zákona o rodine (návrh na rozvod manželstva a návrh v ostatných veciach týkajúcich sa manželov a rozvedených manželov, návrh na určenie alebo zapretie otcovstva, návrh na určenie príspevku na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke, návrh na určenie, zmenu alebo zrušenie vyživovacej povinnosti voči plnoletým osobám), ktoré sa od 1. septembra 2011 zapisovali do súdneho registra okresného súdu P.

Táto zmena sa nepriamo dotkne i počtu vecí zapisovaných na krajských súdoch do súdnych registrov Co a CoP, keďže sa fakticky rozšíri počet vecí zapisovaných do registra Co, ktorý je závislý od obsahu súdneho registra okresného súdu C.

Zmena by mala byť účinná od 1. januára 2013.

Novela spravovacieho poriadku by však mala tiež reagovať na požiadavky aplikačnej praxe týkajúce sa vybavovania žiadostí o vydanie, opravu a zrušenie osvedčenia o európskom exekučnom titule a ich zapisovania do súdneho registra s tým, že sa stanoví odchylný postup pre vybavovanie žiadostí o vydanie, opravu a zrušenie osvedčenia o európskom exekučnom titule, ktorým je rozhodnutie súdu alebo súdom schválený zmier a osvedčenia o európskom exekučnom titule týkajúcom sa verejnej listiny, ktorou nie je rozhodnutie súdu alebo súdom schválený zmier. V tejto časti by mala byť novela účinná už od 17. októbra 2012.

Delenú účinnosť novely spravovacieho poriadku ministerstvo navrhuje vo vzťahu k právnej úprave zapisovania do súdnych registrov C a P, pričom sa berie do úvahy i časový aspekt súvisiaci s nadchádzajúcou prípravou rozvrhov práce súdov na nasledujúci kalendárny rok 2013, aby sa tak najmä na okresných súdoch predišlo potrebe meniť aktuálny rozvrh práce formou dodatku v záverečných mesiacoch kalendárneho roka 2012. Z toho dôvodu sa teda navrhlo, aby tieto ustanovenia nadobudli účinnosť až 1. januára 2013. 

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1946

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: