Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sudcovia sa budú vyberať po novom už v tomto roku

najpravo.sk • 1.3. 2017, 20:13

​Podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pokračuje v plnení Programového vyhlásenia vlády. Po sérii už presadených zásadných opatrení najnovšie na rokovanie kabinetu predložila novelu zákona o sudcoch a prísediacich. Návrh rieši tri základné okruhy – výberové konania na sudcu, ich hodnotenie a disciplinárnu zodpovednosť sudcov.

„Zmenami chceme prispieť aj k napĺňaniu práva na spravodlivý súdny proces garantovaný Ústavou SR aj Listinou základných ľudských práv a slobôd.“ deklaruje ministerstvo.

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony schválila na svojom dnešnom zasadnutí vláda SR bez pripomienok. Pozrite TU.

​Výberové konanie

Výberové konania pri obsadzovaní voľných miest sudcov na okresných súdoch by mali byť po novom hromadné. Uskutočňovať sa budú na krajovom princípe pre vopred neurčený počet voľných miest sudcov v rámci kraja, a to v jeden deň vo všetkých ôsmich krajoch súčasne.

Výsledkom tohto hromadného výberu bude zoznam kandidátov na funkciu sudcu, ktorí následne prejdú potrebnými previerkami a prípravným vzdelávaním a budú pripravení nastúpiť na uvoľnené sudcovské miesta.

„Zmena má priniesť pružnejšie obsadzovanie voľných sudcovských miest a podstatne skrátiť proces pri obsadzovaní týchto miest, ktorý dnes niekedy trvá až rok.“ vysvetľuje dôvod zmeny ministerstvo.

Štandard, pokiaľ ide o obsah výberového konania, jeho otvorenosť, transparentnosť a verejnú kontrolu, má podľa ministerstva zostať zachovaný. Navyše databáza kandidátov na funkciu sudcu, ktorá vzíde z hromadného výberového konania, bude zverejňovaná na webe ministerstva spravodlivosti. Hromadné výberové konanie by v zmysle návrhu malo byť minimálne raz ročne.

Hodnotenie sudcov

Aj pravidelné hodnotenie sudcov, ktoré v roku 2011 presadila ministerka spravodlivosti L. Žitňanská, čakajú zmeny. Hodnotenie sudcov na okresných a krajských súdoch budú robiť profesionálne hodnotiace komisie. Za člena hodnotiacej komisie môže byť zvolený len sudca, alebo emeritný sudca (t. j. bývalý, zaslúžilý, už penzionovaný – pozn. redakcie najprávo.sk). Samostatná hodnotiaca komisia má vzniknúť v rámci každého kraja, pričom hodnotiť  bude sudcov z iného kraja. „Stav kedy kolega hodnotil kolegu v rámci toho istého súdu sa tak stane minulosťou. Hodnotenia sudcov sa budú zverejňovať. Opakované negatívne hodnotenie sudcu bude naďalej závažným disciplinárnym previnením a trojnásobné po sebe nasledujúce negatívne hodnotenie sudcu je dôvodom pre vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti s možnosťou zániku funkcie sudcu.“ uvádza k návrhu nového hodnotenia ministerstvo.

Disciplinárne konania

„Pri disciplinárnych konaniach sme sa zamerali predovšetkým na to, aby tieto konania netrvali tak dlho a aby sme mali aj nástroje voči prieťahom v rámci disciplinárnych konaní. Zefektívnenie disciplinárneho konania chceme dosiahnuť jednoznačným určením orgánu zodpovedného za dohľad nad plynulosťou disciplinárnych konaní, ktorým bude po novom Súdna rada Slovenskej republiky.“ vysvetľuje ministerstvo. Dodáva, že návrh bol pripravovaný participatívnym spôsobom v spolupráci so Súdnou radou Slovenskej republiky, stavovskými organizáciami sudcov aj mimovládnym sektorom.

Účinnosť novej úpravy sa navrhuje od 1. júla 2017. Prvé hromadné výberové konania by sa tak mali uskutočniť už v tomto roku. Návrh však ešte musí prejsť rokovaním v Národnej rade SR.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1456

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: