Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Restoratívna justícia a alternatívne tresty v teoretických súvislostiach

Tomáš Strémy • 31.7. 2014, 08:26

Právnická fakulta, Trnavskej univerzity v Trnave organizovala dňa 6.5.2014 medzinárodnú konferenciu s názvom „Restoratívna justícia a alternatívne tresty v teoretických súvislostiach“, ktorá sa konala za finančnej podpory Agentúry na podporu výskumu a vývoja.

Cieľom konferencie bola najmä analýza a popis teoretických poznatkov o problematike restoratívnej justície nielen v Slovenskej republike, ale aj v iných krajinách, preskúmanie výhod a nevýhod trestu odňatia slobody v porovnaní s alternatívnymi trestami, ako aj zmapovanie nedostatkov alternatívnych trestov súčasnosti. To všetko prostredníctvom odbornej diskusie, ktorá môže prispieť nielen k relevantným legislatívnym zmenám, ale aj k návrhom smerujúcim k zabezpečeniu efektívnosti právnej úpravy v justičnej praxi. Odbornú garanciu nad medzinárodnou konferenciou prevzali prof. JUDr. Pavel Baláž, CSc., prof. PhDr. Gustáv Dianiška, CSc., prof. JUDr. Ivan Šimovček, CSc., doc. JUDr. Tomáš Strémy, PhD.

Mottom konferencie bola definícia Howarda Zehra, otca restoratívnej justície, podľa ktorého je restoratívna justícia „proces, v absolútnej miere zapájajúci všetkých, ktorých sa dané konanie dotklo, usilujúc sa o maximálnu mieru uzdravenia a obnovy trestným činom narušených vzťahov.“

Hoci v Slovenskej republike je restoratívna justícia len v plienkach, inštitúty ako zmier v trestnom konaní alebo zavedenie probačných a mediačných úradníkov sú neklamným dôkazom o jej začiatkoch i u nás.

Z medzinárodnej konferencie bol vydaný zborník: Strémy, T. (ed.): Restoratívna justícia a alternatívne tresty v teoretických súvislostiach. Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie. Trnava: Leges, 2014, 544 s.


Strémy, T. (ed.): Restoratívna justícia a alternatívne tresty v teoretických súvislostiach. Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie. Trnava: Leges, 2014, 544 s.


Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1882

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: