Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Profesori Mamojka a Svák boli vymenovaní za rektorov

najpravo.sk • 10.3. 2013, 15:33

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič v zmysle výkonu ústavnej funkcie prezidenta podľa čl. 102 ods. 1 písm. h/ Ústavy Slovenskej republiky vymenoval troch vysokoškolských rektorov.

Vymenovací dekrét rektora Vysokej školy v Sládkovičove si z rúk prezidenta SR prevzal Mult. Dr. h. c. prof. JUDr. Mojmír Mamojka, CSc. Akadémiu médií, odbornú vysokú školu mediálnej a marketingovej komunikácie v Bratislave bude viesť doc. Mgr. Eduard Chmelár, PhD. a Paneurópsku vysokú školu v Bratislave povedie prof. JUDr. Ján Svák, DrSc.


Prezident Ivan Gašparovič v príhovore zablahoželal novovymenovaným rektorom k dosiahnutiu najvyššej pedagogickej méty. Konštatoval tiež neľahkú pozíciu rektora v dnešnej situácii, kedy „funkcia rektora neznamená len funkciu pedagogickú a vedeckú, ale najmä funkciu manažérsku." Prezident SR vyjadril presvedčenie, že novovymenovaní rektori zvládnu riadiace i vedecké výzvy najmä v silnej konkurencii vysokých škôl v Európe i vo svete, medzi ktorými slovenské vysoké školy neobsadzujú významné pozície, „ktoré by mohli zastávať, lebo som presvedčený, že majú aj schopných pedagógov," povedal prezident.

Ivan Gašparovič nabádal novovymenovaných rektorov, aby viedli študentov tak, aby absolventi ich škôl radi spomínali na svoje školy, pretože aj od toho bude závisieť, ako sa budú správať k celému Slovensku ako k svojej rodnej vlasti. Ivan Gašparovič osobitne zdôraznil tento rozmer práce pedagógov, pretože v neľahkej pozícii sú i študenti, pedagógovia i zamestnávatelia, čoho odrazom je ťažká uplatniteľnosť , až nezamestnateľnosť mnohých absolventov, ktorí hľadajú svoje šance v zahraničí, „ale i odtiaľ sa už vracajú."

Prezident SR zvlášť podčiarkol nevyhnutnosť zosúladenia požiadaviek technických, humanitných a spoločenskovedných odborov s očakávaniami a požiadavkami praxe.


Mojmír Mamojka sa v príhovore poďakoval za vymenovanie na post rektora a konštatoval dôležitosť výchovno-pedagogického procesu, pretože je umenie kvalitne učiť, ale „i robiť kvalitnú vedu." Ďalší novovymenovaní rektori sa rovnako poďakovali hlave štátu za vyslovenú dôveru a prisľúbili že urobia všetko pre to, aby dôstojne prezentovali slovenské vysoké školstvo.

Na slávnostnom akte vymenovania rektorov vysokých škôl bol prítomný minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič, generálny riaditeľ Sekcie vysokých škôl Peter Plavčan, prezident Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár, predseda rady vysokých škôl Slovenskej republiky Viktor Smieško a predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera.

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2327

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: