Utorok, 30. apríl 2024 | meniny má Anastázia , zajtra Sviatok práce
Predplatné
Utorok, 30. apríl 2024 | meniny má Anastázia , zajtra Sviatok práce
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pripravuje sa prepojenie obchodných registrov a registrov spoločností

najpravo.sk • 14.12. 2016, 21:00

Ministerstvo spravodlivosti SR pripravuje návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 530/2003 Z. z. o obchodnom registri a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Za týmto účelom zverejnilo tzv. predbežnú informáciu.

Základné ciele právnej úpravy:

  • zavedenie systému prepojenia centrálnych registrov, obchodných registrov a registrov spoločností,
  • zverejňovanie zapisovaných údajov a poskytovanie uložených listín aj prostredníctvom systému prepojenia registrov v elektronickej podobe,
  • vykonanie výmazu podniku zahraničnej osoby alebo organizačnej zložky podniku zahraničnej osoby na základe oznámenia  zahraničného obchodného registra alebo inej evidencie prostredníctvom systému prepojenia registrov, že došlo  k zrušeniu alebo k výmazu zapísanej zahraničnej osoby,
  • zverejňovanie informácií prostredníctvom systému prepojenia registrov pri cezhraničnom zlúčení alebo cezhraničnom splynutí, pri ktorom je nástupníckou spoločnosťou slovenská zúčastnená spoločnosť, že cezhraničné zlúčenie alebo cezhraničné splynutie nadobudlo účinnosť.

Dôvody pripravovanej zmeny

Právny poriadok Slovenskej republiky v súčasnosti nedisponuje právnou úpravou, ktorá by umožňovala prepojenie systému obchodného registra v Slovenskej republike s inými obchodnými registrami alebo evidenciami, ako aj umožňovala vzájomnú výmenu zapisovaných údajov alebo poskytovanie uložených listín cez jednotný systém prepojenia takýchto registrov, ktorý by bol prístupný vo všetkých jazykoch Európskej únie. Z tohto dôvodu je nevyhnutné, aby požiadavky smernice boli do právneho poriadku Slovenskej republiky, konkrétne do zákona  č. 530/2003 Z. z. o obchodnom registri a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, doplnené.

Povinnosť zavedenia systému prepojenia registrov, ako aj povinnosť zverejňovania informácií o zapisovaných údajov a poskytovania uložených listín v elektronickej podobe vyplýva zo smernice EP a Rady č. 2012/17/EÚ z 13. júna 2012, ktorou sa mení a dopĺňa smernica Rady 89/666/EHS a smernice Európskeho parlamentu a Rady 2005/56/ES a 2009/101/ES, pokiaľ ide o prepojenie centrálnych registrov, obchodných registrov a registrov spoločností.

Spôsob zapojenia verejnosti do prípravy právneho predpisu:

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách vyššie uvedeného vecného zamerania.

Zdroj: Právny a informačný portál Slov-lex
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1807

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: