Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Verejnosť môže pomôcť zadefinovať nepostihnuteľnú hodnotu obydlia

najpravo.sk • 6.12. 2016, 17:43

Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon  č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii, o ktorom sme vás informovali pred pár dňami predpokladá vydanie nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanoví výška nepostihnuteľnej hodnoty obydlia dlžníka ako hodnota, ktorú by mal mať právo dlžník – fyzická osoba presadiť voči nezabezpečeným veriteľom pre prípad jeho úpadku.

Tzv. nepostihnuteľná hodnota obydlia je novým právnym inštitútom v právnom poriadku Slovenskej republiky a jej výška by mala byť stanovená s ohľadom na dôvody existencie tohto inštitútu – zmiernenie negatívneho dopadu na dlžníka.

Dlžníkovi sa poukáže suma zodpovedajúca nepostihnuteľnej hodnote obydlia na osobitný bankový účet zriadený správcom, ktorý je počas určeného obdobia chránený pred exekúciou, a z ktorého si dlžník môže vybrať (t.j. požiadať banku o vykonanie platieb) najviac určenú sumu.

Ministerstvo spravodlivosti SR pripravuje návrh nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovuje výška nepostihnuteľnej hodnoty obydlia dlžníka a výška sumy, do ktorej je dlžník oprávnený požiadať banku o vykonanie platieb na bankovom účte zriadenom správcom a za týmto účelom vyzýva verejnosť na zapojenie sa do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov. Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je december 2016.

Zdroj: Právny a informačný portál Slov-lex
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 845

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: