Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Predsedovi Súdneho dvora EÚ bol odovzdaný Liber Amicorum

najpravo.sk • 8.6. 2015, 21:05

Na základe iniciatívy niekoľkých členov Súdneho dvora bol pánovi Vassiliosovi Skourisovi odovzdaný Liber Amicorum pri príležitosti oslavy dvanástich rokov, ktoré strávil na čele tejto inštitúcie

Zborník bol odovzdaný v rámci sympózia, ktoré sa konalo 8. júna 2015 za prítomnosti členov najvyšších vnútroštátnych súdov, zástupcov európskych inštitúcií a ďalších osobností

Pri príležitosti dvanástich rokov, ktoré pán Vassilios Skouris strávil vo funkcii predsedu Súdneho dvora, pripravil výbor členov Súdneho dvora zborník Liber Amicorum s príspevkami viacerých súčasných a minulých členov Súdneho dvora, ktorí vykonávali svoj mandát počas pôsobenia pána Skourisa. Liber Amicorum odovzdal pánovi Skourisovi pán Antonio Tizzano ako predseda tohto výboru a najstarší člen orgánu na konci poldenného sympózia, ktoré sa konalo 8. júna 2015 na tému „Súdny dvor Európskej únie za predsedníctva Vassiliosa Skourisa“.


Pod vedením pána Jean-Marca Sauvého, podpredsedu francúzskej Štátnej rady, podalo pri tejto príležitosti svedectvo niekoľko osobností, ktoré z titulu svojich funkcií udržiavali vzťahy so Súdnym dvorom a prispeli tým v rokoch 2003 až 2015 k jeho činnosti. Po pánovi Sauvém vystúpilo pri oslave tejto udalosti niekoľko sudcov ústavných súdov a najvyšších vnútroštátnych súdov, ktorí sú zároveň členmi výboru podľa článku 255 ZFEÚ, ako pán Andreas Vosskuhle, predseda nemeckého Spolkového ústavného súdu, pani Pauline Koskelo, bývalá predsedníčka Najvyššieho súdu Fínska a sudkyňa Európskeho súdu pre ľudské práva, pán Lord Mance, sudca Najvyššieho súdu Spojeného kráľovstva, a pán Péter Paczolay, bývalý predseda Ústavného súdu Maďarska.

Príhovory predniesli aj traja zástupcovia európskych inštitúcií, a síce pán Freddy Drexler, právny poradca Európskeho parlamentu, pán Hubert Legal, generálny riaditeľ právneho servisu a právny poradca Rady Európskej únie, a pán Luis Romero Requena, generálny riaditeľ právneho servisu Európskej komisie, za ktorými vystúpil pán Inguss Kalniņš ako zástupca členského štátu, ktorý predsedá Rade Európskej únie, a pani Maria Slazak, predsedníčka Rady európskych advokátskych komôr.

Poctu pánovi Skourisovi uzavreli pán Marc Jaeger, predseda Všeobecného súdu, a pán Sean van Raepenbusch, predseda Súdu pre verejnú službu.

Pán Skouris, ktorý má grécku štátnu príslušnosť a do funkcie sudcu Súdneho dvora nastúpil 8. júna 1999, teda presne pred 16 rokmi ku dňu konania sympózia, vykonáva funkciu predsedu Súdneho dvora od 7. októbra 2003 a reprezentuje tak túto inštitúciu už 12 rokov. Svoj posledný mandát skončí a zo Súdneho dvora Európskej únie teda odchádza v októbri tohto roku, keď dôjde k čiastočnej obmene sudcov.

Zdroj: Súdny dvor Európskej únie
Ilustračné foto, Angela Merkelová a Vassilios Skouris: Súdny dvor Európskej únie

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1642

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: