Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Práce na rekodifikácii súkromného práva pokračujú

najpravo.sk • 24.2. 2016, 17:19

V januári tohto roku sa uskutočnilo v poradí druhé zasadnutie Predsedníctva Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva. Na tomto stretnutí bolo hlavným bodom programu prerokovanie materiálov vypracovaných jednotlivými pracovnými skupinami komisie. Nahliadnime do niektorých oblastí.

Samostatný Spotrebiteľský kódex

Predsedníctvo komisie sa uznieslo na preferovanom modeli budúcej právnej úpravy spotrebiteľského práva v novom Občianskom zákonníku (OZ), a to tak, že nemenný základ právnej úpravy sa navrhuje upraviť v novom OZ a všetky osobitosti (ako napr. neprijateľné zmluvné podmienky či nekalé obchodné praktiky) v samostatnom Spotrebiteľskom kódexe.

Superficiálna zásada

Predsedníctvo komisie prerokovalo materiál pracovnej skupiny pre vecné práva k otázke eventuálneho návratu k superficiálnej zásade v novom OZ, pričom po dôslednej analýze problematiky sa predsedníctvo komisie uznieslo upustiť od zavedenia tejto zásady v novom OZ, a to hneď z niekoľkých dôvodov:

  • prax (odborná i laická) je dlhodobo zžitá s aktuálnym nastavením právnej úpravy,
  • zavedenie tejto zásady v novom OZ by zasiahlo mnoho ďalších odvetví (daňové právo, konkurzné právo, katastrálny zákon, a pod.),
  • účel, ktorý bol sledovaný zavedením tejto zásady, je dosiahnuteľný inými, už aj v súčasnosti existujúcimi právnymi inštitútmi občianskeho práva.

Pracovná skupina pre vecné práva musí pri koncipovaní budúcej právnej úpravy dôsledne zvážiť efektivitu inštitútov suplujúcich príp. právo stavby a zavedenie superficiálnej zásady.

Zriadenie závetu v inej ako písomnej podobe

Predsedníctvo komisie prerokovalo návrh pracovnej skupiny pre dedičské právo vypustiť právnu úpravu ústneho závetu z nového OZ (predovšetkým s ohľadom na možnosť jeho zneužívania, ako aj s ohľadom na možný nárast sporov o dedičské právo).

Po diskusii sa predsedníctvo komisie uznieslo upustiť od zavedenia zriadenia ústneho závetu, súčasne však považuje za potrebné vypracovať určitú alternatívu k zriaďovaniu závetu v inej ako písomnej podobe (napr. zachytením na elektronickom nosiči). Vzhľadom na protichodné názory členov pracovnej skupiny na ďalšie vybrané inštitúty dedičského práva (napr. vykonávateľ závetu) sa predsedníctvo taktiež uznieslo na potrebe zjednotiť stanovisko pracovnej skupiny k týmto otázkam.

Náhrada škody

Predsedníctvo komisie prerokovalo materiál pracovnej skupiny s navrhovanými zásadnými odklonmi od PETL. Predsedníctvo sa zhodlo na upustení od konceptu jednotného ponímania deliktu a na prevzatí koncepcie akademického projektu PETL iba v časti (napr. vo vzťahu k flexibilite právnej úpravy a možnosti súdnej praxe reagovať pružne na spoločenské posuny bez potreby zmeny normatívneho textu). Predsedníctvo komisie podporilo tendencie pracovnej skupiny vytvoriť kombinovaný systém, ktorý by prepojil výhody tradičného (konzervatívneho) prístupu s výhodami pohyblivého systému.

Vzťahy s Obchodným zákonníkom

Predsedníctvo Komisie prerokovalo a podporilo návrh pracovnej skupiny na štruktúru príp. budúceho Obchodného zákonníka, v zmysle ktorého sa navrhuje v Obchodnom zákonníku ponechať úpravu

  • inštitútov pevne spojených s právnym postavením podnikateľských entít (podnik, organizačná zložka a pod.),
  • obchodných korporácií a družstva,
  • kontraktov týkajúcich sa obchodných spoločností, resp. s obchodným charakterom.

Predsedníctvo Komisie sa v tomto smere uznieslo, že priorizovaným inšpiračným zdrojom pri ďalších prácach bude český Zákon o obchodních korporacích. Pokiaľ ide o obchodné meno, úprava by mala byť v novom Občianskom zákonníku a obchodné tajomstvo by mohlo byť upravené v zákone o obchodných korporáciách. S ohľadom na špecifickosť právnej úpravy cenných papierov a obchodného registra predsedníctvo podporilo návrh pracovnej skupiny túto právnu úpravu ponechať ako samostatnú.

Zdroj: Zápisnica zo zasadnutia Predsedníctva Komisie zo dňa 13.1.2016 dostupná na webe MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2842

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: