Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pozor na veľkosť písma v spotrebiteľských zmluvách od 1. 1. 2015

najpravo.sk • 13.1. 2015, 15:18

Dňa 28. mája 2014 bolo schválené Nariadenie vlády SR č. 141/2014 Z. z. , ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 87/1995 Z.z., ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia Občianskeho zákonníka.

Ak si pamätáte, novela tohto nariadenia riešila otázku odplaty, ktorú možno od spotrebiteľa požadovať pri poskytnutí peňažných prostriedkov, otázku najvyššej prípustnej výšky odplaty pri poskytnutí peňažných prostriedkov spotrebiteľovi a k § 434 ods. 1 Občianskeho zákonníka stanovila aj výšku zodpovednosti za škodu spôsobenú na vnesených alebo odložených veciach, čo sa týka klenotov, peňazí a iných cenností.

Táto novela však upravila okrem vyššie uvedeného aj veľkosť písma v spotrebiteľskej zmluve a súvisiacich dokumentoch, pričom stanovila, že ustanovenia spotrebiteľskej zmluvy, ako aj ustanovenia obsiahnuté vo všeobecných obchodných podmienkach alebo v akýchkoľvek iných zmluvných dokumentoch súvisiacich so spotrebiteľskou zmluvou musí dodávateľ uviesť písmom, ktorého výška je najmenej 1,9 mm. Táto časť novely nadobudla účinnosť až 1. januára 2015.

Podľa prechodného ustanovenia ak záväzkový vzťah vznikol pred 1. júnom 2014 alebo vznikne pred 1. januárom 2015, písmo ustanovení spotrebiteľskej zmluvy, ako aj ustanovení obsiahnutých vo všeobecných obchodných podmienkach alebo v akýchkoľvek iných zmluvných dokumentoch súvisiacich so spotrebiteľskou zmluvou sa riadi podľa predpisov účinných do 31. mája 2014, čiže predmetné ustanovenie o veľkosti písma v spotrebiteľských zmluvách sa týka zmlúv, ktoré boli uzavreté po 1. januári 2015.

Podľa § 53c Občianskeho zákonníka ak je spotrebiteľská zmluva vyhotovená písomne, predmet a cena nesmú byť uvedené menším písmom ako iná časť takejto zmluvy s výnimkou názvu zmluvy a označení jej častí. Ustanovenia spotrebiteľskej zmluvy, ako aj ustanovenia obsiahnuté vo všeobecných obchodných podmienkach alebo v akýchkoľvek iných zmluvných dokumentoch, ktoré so spotrebiteľskou zmluvou súvisia, nesmú byť uvedené pre spotrebiteľa nečitateľným a menším písmom, ako ustanoví vykonávací predpis. Zmluva uzatvorená v rozpore s týmto ustanovením je neplatná.

Zdroj: najprávo.sk a ASPI
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1728

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: