Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Podozrenia z neobjektívnych výberových konaní

najpravo.sk • 9.11. 2011, 17:07

Súdna rada Slovenskej republiky nesúhlasí s vyjadreniami prezidentky združenia Za otvorenú justíciu Kataríny Javorčíkovej o spôsobovaní prieťahov v konaní nepreložením sudcov.

Súdna rada uvádza, že existujú vážne podozrenia, že výberové konania v justícii nie sú objektívne a transparentné. Poukázal na to i sudca Peter Paluda, pri výberovom konaní na post predsedu Okresného súdu Bratislava 1, uvádza vo vyhlásení Súdna rada.

Súdna rada SR nemá pritom povinnosť sudcov preložiť. Iniciatíva ZOJ preto svojim dnešným vyhlásením potvrdila, že iba podporuje ministerstvo spravodlivosti a nezaoberá sa pritom skutočnými problémami justícienedostatok finančných prostriedkov na súdoch, situácia na Krajskom súde v Trenčíne a podobne.

Súdna rada Slovenskej republiky nesúhlasí ani s tvrdeniami ministerky spravodlivosti SR Lucie Žitňanskej v súvislosti s výberovými konaniami, ktoré považuje za nepravdivé. (Vyjadrenie ministerky sme priniesli na stránkach portálu www.najpravo.sk – kliknite SEM).

Súdna rada vo svojom vyhlásení uvádza, že na jednej strane kritizuje ministerka Žitňanská Súdnu radu SR, že nepreložila štyroch jej sudcov na Krajský súd v Trnave, na druhej nerešpektuje výsledky vlastného výberového konania na predsedov súdov.

Napriek víťazstvu sudkyne Gabriely Sobolovskej, ktorá patrí medzi tzv. kritikov, na post predsedu Okresného súdu Bratislava 2 ju nevymenovala. Hoci zákon, ktorý sama presadila, jej prikazuje vymenovať víťaza výberového konania.

Ani vyhláška nezmyje podozrenia z netransparentnosti pri jej výberových konaniach, na ktoré poukázal i sudca Peter Paluda, ktorý sa uchádza o post predsedu Okrasného súdu Bratislava 1. Ministerstvo spravodlivosti by malo zverejniť celú databázu otázok, z ktorých sa robia testy pri výberových konaniach. Testy sa totiž varia priamo v „kuchyni" pani ministerky a výberové konania sa už nerobia na súdoch, ale priamo v budove ministerstva, pričom v komisiách má väčšinu politická moc. Ide teda o politické výberové komisie.

Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská sa novým umelým konfliktom so súdnou radou, kedy neustále hľadá vnútorného nepriateľa, snaží zakryť vlastné zlyhania v súdnictve. Výsledkom jej reformy sú okrem predĺženia súdnych sporov i prepustení obžalovaní z najťažších trestných činov na slobodu, pred ukončením súdneho konania, čo ohrozuje bezpečnosť občanov.

Na záver treba tiež uviesť, že sudcovia, ktorí chceli byť preložení na Krajský súd v Trnave, by zanechali na okresnom súde približne tisíc súdnych spisov. Na Okresnom súde v Trnave by sa tak výrazne predĺžilo súdne konanie. Sudcovia útekom na krajský súd nemôžu zakrývať svoje prieťahy v konaní, ktoré majú v nevybavených spisoch, dodáva záverom svojho vyhlásenia Súdna rada SR

Zdroj informácií: www.sudnarada.gov.sk
Ilustračné foto: www.najpravo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1263

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: