Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Podľa novej legislatívy sa má vybrať 125 kandidátov na sudcov

najpravo.sk • 26.9. 2017, 18:26

Predsedníčka súdnej rady vyhlásila hromadné výberové konanie pre vopred neurčený počet voľných miest sudcov okresných súdov v obvode všetkých ôsmich krajských súdov, pričom počet miest kandidátov na funkciu sudcu, ktoré sa obsadzujú týmto hromadným výberovým konaním je určený pre obvod:

  • Krajského súdu v Bratislave: 20 miest kandidátov na funkciu sudcu
  • Krajského súdu v Trnave: 10 miest kandidátov na funkciu sudcu
  • Krajského súdu v Nitre: 15 miest kandidátov na funkciu sudcu
  • Krajského súdu v Trenčíne: 10 miest kandidátov na funkciu sudcu
  • Krajského súdu v Banskej Bystrici: 17 miest kandidátov na funkciu sudcu
  • Krajského súdu v Žiline: 13 miest kandidátov na funkciu sudcu
  • Krajského súdu v Košiciach: 25 miest kandidátov na funkciu sudcu
  • Krajského súdu v Prešove: 15 miest kandidátov na funkciu sudcu.

Výberového konania sa môže zúčastnil ten, kto spĺňa predpoklady na vymenovanie za sudcu a udelí súhlas s overením predpokladov sudcovskej spôsobilosti Národným bezpečnostným úradom pre prípad, že sa stane kandidátom na funkciu sudcu.

Žiadosť o zaradenie do výberového konania spolu s požadovanými ďalšími dokladmi je potrebné zaslať najneskôr do 23. októbra 2017 vrátane na adresu vybratého krajského súdu alebo najneskôr v posledný deň tejto lehoty doručiť osobne do podateľne krajského súdu, pre obvod ktorého sa uchádzač do výberového konania prihlasuje. Lehota je dodržaná aj vtedy, ak sa v posledný deň tejto lehoty podá žiadosť na poštovú prepravu.

Výberové konanie sa pre obvod každého krajského súdu začne písomnou časťou dňa 27. novembra 2017 o 8:30 na konkrétnom krajskom súde. Výberové konanie bude pokračovať v iný deň psychologickým posúdením a následne ústnou časťou, ktorých miesto a čas uskutočnenia sa oznámi uchádzačom vždy po vyhodnotení predchádzajúcej časti výberového konania.

  • Viac o tomto hromadnom výberovom konaní nájdete TU.
  • Vyhlášku Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 160/2017 Z. z. zo 14. júna 2017, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o výberovom konaní na funkciu sudcu nájdete TU.
  • Zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich nájdete TU.

Pár slov o hromadných výberových konaniach

Výberové konanie na funkciu sudcu na okresnom súde sa vykonáva ako hromadné výberové konanie pre vopred neurčený počet voľných miest sudcov. Počet miest kandidátov na funkciu sudcu obsadzovaných hromadným výberovým konaním určuje pre obvod každého krajského súdu minister po prerokovaní so súdnou radou, a to na základe predpokladaného počtu voľných miest sudcov v príslušnom kalendárnom roku. Hromadné výberové konanie vyhlasuje predseda súdnej rady aspoň raz ročne v jarnom období alebo jesennom období s územnou pôsobnosťou pre obvod každého krajského súdu tak, aby sa hromadné výberové konania uskutočnili v tom istom termíne.

Na základe výsledkov hromadného výberového konania vytvára ministerstvo databázu kandidátov na funkciu sudcu, a to osobitne pre obvod každého krajského súdu.

Voľné miesto sudcu na okresnom súde v obvode krajského súdu možno obsadiť len z databázy kandidátov na funkciu sudcu vytvorenej pre obvod tohto krajského súdu. Ak týmto postupom podľa nemožno voľné miesto sudcu obsadiť z dôvodu, že do databázy nie je zaradený žiaden kandidát na funkciu sudcu, možno voľné miesto sudcu obsadiť aj z kandidátov na funkciu sudcu vytvorenej pre obvod iného krajského súdu.

V databázach sa kandidáti na funkciu sudcu zoradia podľa úspešnosti v hromadnom výberovom konaní; takto určené poradie je určujúce pre obsadzovanie voľných miest sudcov. Databázy sa na základe výsledkov ďalších hromadných výberových konaní aktualizujú, a to podľa úspešnosti kandidátov na funkciu sudcu v hromadnom výberovom konaní; v prípade rovnosti poradia kandidátov na funkciu sudcu sa považuje za vyššie umiestneného v poradí kandidát, ktorý bol v databáze zaradený skôr.

Sudcu prideľuje na výkon funkcie na okresný súd súdna rada z kandidátov na funkciu sudcu na základe výsledkov hromadného výberového konania.

Zdroj: MS SR, Súdna rada SR, ASPI, Slov-lex
Ilustračné foto Krajského súdu Banská Bystrica: najpravo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1572

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: