Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Odborníci diskutovali o aktuálnych problémoch volebného práva a volebného súdnictva

najpravo.sk • 1.10. 2013, 11:39

Ústavný súd Slovenskej republiky zorganizoval v spolupráci s Právnickou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika medzinárodnú konferenciu „Aktuálne problémy volebného práva a volebného súdnictva v Slovenskej republike – II. ústavné dni." Konferencia sa uskutočnila 25. septembra 2013 v novej pojednávacej miestnosti v sídle ústavného súdu v Košiciach.

K téme „Aktuálne problémy volebného práva a volebného súdnictva v Slovenskej republike" sa vyjadrili prostredníctvom svojich odborných príspevkov v štyroch tematických blokoch odborníci zo Slovenskej a z Českej republiky, z Maďarska a z Poľska.

Volebné súdnictvo v štátoch V4 a volebné špecifiká vo svojej krajine priblížili v zvláštnom tematickom bloku Vojtěch Šimíček z Najvyššieho správneho súdu v Českej republike v príspevku „Súdny prieskum volieb v Českej republike", Krzysztof Skotnicki z Fakulty práva a verejnej správy Lodžskej univerzity v Lodži v príspevku „Volebné súdnictvo v Poľskej republike", Ivan Halász z Fakulty verejnej správy Národnej univerzity pre verejnú službu Spoločenskovedného výskumného centra Maďarskej akadémie vied v príspevku „Riešenie volebných sporov v Maďarsku" a v zastúpení bol prezentovaný aj príspevok predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetty Macejkovej s názvom „Volebné sťažnosti v rozhodovacej činnosti Ústavného súdu Slovenskej republiky (doterajšie skúsenosti, aktuálne problémy, námety de constitutione ferenda a de lege ferenda)".

Takmer 70 účastníkov medzinárodnej vedeckej konferencie odborne sprevádzali sudcovia ústavného súdu Marianna Mochnáčová a Ladislav Orosz, ktorý zároveň prispel do diskusie príspevkom s názvom „Náčrt aktuálnych problémov volebného zákonodarstva Slovenskej republiky".

Príspevky všetkých účastníkov medzinárodnej konferencie budú publikované v zborníku príspevkov z konferencie.

Zdroj: ÚS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1576

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: