Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

Mzdy nových koncipientov by mali byť transparentné

Iniciatíva za lepšiu advokáciu • 26.9. 2017, 18:27

Dňa 25. septembra 2017, Iniciatíva za lepšiu advokáciu („Iniciatíva“) požiadala Slovenskú advokátsku komoru („Komora“) o zmenu interného predpisu tak, aby advokáti pri zápise koncipientov do zoznamu koncipientov museli predložiť vzájomnú pracovnú zmluvu obsahujúcu, okrem iného, číselné vyjadrenie výšky mzdy koncipientov.

Počas rokovaní medzi Iniciatívou a Komorou totiž vyplynulo, že pri zápise nových koncipientov advokáti Komore častokrát predkladajú pracovné zmluvy neobsahujúce údaj o výške mzdy koncipienta. Komora tak nie je schopná efektívne kontrolovať dodržiavanie zákonnej povinnosti advokátov a advokátskych kancelárií odmeňovať koncipientov aspoň zákonnou minimálnou mzdou pre príslušný stupeň náročnosti práce (v zmysle § 120 Zákonníka práce).

Podľa neoficiálnych vyjadrení, niektorí koncipienti sú odmeňovaní minimálnou mzdou pre stupeň náročnosti jeden (najnižší stupeň na šesťmiestnej stupnici) t.j. 435 EUR pre rok 2017, čo by pri dokázaní týchto podozrení znamenalo porušovanie legislatívy zo strany príslušných advokátov a advokátskych kancelárií.

Stransparentnenie výšky miezd pri zápise nových koncipientov povedie k jednoduchej a efektívnej kontrole súladu výšky mzdy s platnou legislatívou.

Iniciatíva poskytla Komore lehotu piatich pracovných dní na vyjadrenie k tejto žiadosti. O ďalšom vývoji budeme informovať.

Autor: Team Iniciatívy za lepšiu advokáciu
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 864

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: