Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Päťročná koncipientská prax uštedrila atraktivite advokácie v očiach žien K.O.

Admin 2 • 7.11. 2016, 18:53

BRATISLAVA (7. 11. 2016) Iniciatíva za lepšiu advokáciu svojím článkom poukázala na alarmujúci prepad záujmu žien o štúdium práva a tiež na markantný pokles zastúpenia žien v advokácii, ktoré boli spôsobené zavedením päťročnej povinnej praxe advokátskych koncipientov.

Článok (http://www.lexforum.sk/619) publikovaný Iniciatívou za lepšiu advokáciu analyzoval negatívny vplyv päťročnej koncipientskej praxe na atraktivitu advokácie a štúdia práva v očiach žien. Zásadné obmedzenie možnosti advokátok porodiť prvé dieťa pred tridsiatym rokom života sa od roku 2012 významnou mierou podpísalo pod prepad počtu študentiek prvého ročníka právnických fakúlt takmer o tretinu (29,20%) a pokles počtu advokátok o viac ako 6,89%. Alarmujúci prepad záujmu o štúdium práva nie je možné vyargumentovať nepriaznivou demografiou spoločnosti, nakoľko pokles počtu narodených žien za sledované obdobie (18 až 19 rokov pred rokmi, ktorých sa týkajú dáta počtu študentiek) bol výrazne nižší (14,97%). Prepad záujmu o advokáciu a právo navyše ostro kontrastuje s vývojom atraktivity iných regulovaných povolaní, t.j. medicíny a architektúry, kde sa po očistení o demografický pokles populácie počet študentiek v prvých ročníkov zvýšil o 18% na fakulte architektúry a o 8,5% na lekárskych fakultách. Uvedené údaje potvrdzujú, že atraktivita advokácie utrpela K.O. práve „vďaka“ zavedeniu päťročnej praxe.

Skutočnosť, že päťročná koncipientská prax pôsobí odradzujúco viac na ženy ako na mužov dokazuje fakt, že pokles študentiek prvého ročníka na právnických fakultách bol až takmer trojnásobne rýchlejší, ako u mužov. Zároveň sa znížilo zastúpenie žien voči mužom v radoch študentiek prvých ročníkov právnických fakúlt o viac ako 6%, čo opäť ostro kontrastuje s vývojom na fakultách architektúry a medicíny, kde sa pomer vzájomného zastúpenia oboch pohlaví zlepšil v prospech žien o 22,62% v prípade architektúry, respektíve ostal nezmenený v prípade medicíny. Taktiež, kým počet advokátok od roku 2012 do roku 2015 klesol o spomínaných 6,89%, tak počet advokátov klesol len o 1,11%.

Uvedené čísla dokumentujú trend oslabovania šance žien pôsobiť a presadiť sa v advokácii, v ktorej už aj tak majú oproti mužom tradične nižšie zastúpenie, pričom nepomer sa zväčšuje priamo úmerne s prestížou pozície v rámci advokátskej kancelárie. Napríklad v 50-tich autormi vyššie uvedeného článku skúmaných advokátskych kanceláriách na Slovensku (zahrňujúce najväčšie medzinárodné a lokálne advokátske kancelárie) pôsobí na pozícii partnera 2,5 krát viac mužov ako žien a po predĺžení praxe kleslo zastúpenie žien v advokácii na 38,67%.

Ako dokazuje analýza dát, ženy, ktoré sú zákonom postavené pred voľbu medzi rodinou a kariérou, si častokrát vyberú rodinu. Skutočnosť, že aktuálne nastavenie praxe advokátskeho koncipienta neumožňuje efektívnej skombinovať pracovný život a možnosť založiť si rodinu pred 30. rokom života (čo mnohé ženy považujú za najneskorší možný termín pre porodenie prvého dieťaťa), znižuje ich záujem nie len o advokáciu, no prostredníctvom poklesu záujmu o štúdium práva sa znižujúce počty žien týkajú tiež iných právnických profesií. Nie len že kontinuálne znižujúce sa počty záujemkýň o právo budú mať dlhodobo pretrvávajúci negatívny dopad na kvalitu personálneho obsadenia jednotlivých pracovných pozícií, ale hlavne sú nespravodlivé, nakoľko zásadným spôsobom sťažujú pozíciu žien na trhu práce voči ich mužským kolegom, ktorí sa s biologickými hodinami nemusia vysporadúvať.

V západných krajinách sú legislatívne podmienky nastavené férovejšie, nakoľko nenútia ženy podstúpiť sofiinu voľbu a rozhodnúť sa medzi kariérou advokátky a matky, keďže obe role je možné v týchto krajinách omnoho jednoduchšie skombinovať. Zároveň viaceré advokátske kancelárie zavádzajú flexibilný pracovný čas a mentorské programy podporujúce ženy v skĺbení materstva a profesionálnej kariéry tak, aby jedno nešlo na úkor druhého. Práve koncipientska prax vo výmere nie dlhšej ako tri roky, započítavanie rodičovskej dovolenky do praxe vo väčšom rozsahu, doplnkové vzdelávanie a variabilita v pracovnom čase a v mieste výkonu práce, môžu slúžiť ako inšpirácia na ceste za rovnosťou šancí na trhu advokátov.

Aj najdlhšia cesta však začína prvým, malým ale nevyhnutným krokom. Máme za to, že skrátenie koncipientskej praxe aspoň na tri roky, pri zachovaní advokátskych skúšok, je tou správnou voľbou na ceste k postupnému odstraňovaniu bariér rovnocenného pôsobenia žien na trhu advokácie a tiež k zvýšeniu atraktivity advokátskeho povolania. Len tak budú vytvorené predpoklady pre prijímanie ďalších opatrení, ktoré ženám – advokátkam umožnia skĺbiť rodinu a profesionálnu dráhu bez nutnosti vybrať si len jedno.

Iniciatívu za lepšiu advokáciu tvorí skupina advokátskych koncipientov, študentov práva, vyštudovaných právnikov a advokátov, ktorých cieľom je neustále zvyšovanie kvality advokácie na Slovensku prostredníctvom analýz, odborných diskusií a kampaní. Momentálne je v plnom prúde kampaň za skrátenie koncipientskej praxe z 5 na 3 roky. Podporiť túto kampaň môžete TU (https://lepsiaadvokacia.sk/#pomozte) prostredníctvom podpísania otvoreného listu adresovaného ministerke spravodlivosti.

Tento blog by nikdy nemohol vzniknúť nebyť neoceniteľného prínosu Veroniky Merjavej pri jeho písaní, ako aj pri tvorbe článku, z ktorého blog tento vychádza.

Zdroj: Tlačová správa Iniciatívy za lepšiu advokáciu zo dňa 7. 11. 2016
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1582

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: