Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Letná škola právnických zručností 2018 z pohľadu účastníkov a organizátorov

najpravo.sk • 20.9. 2018, 17:32

Ako obvykle, v septembri sme sa mohli zúčastniť už štvrtého ročníka Letnej školy právnických zručností 2018, ktorá sa konala na Právnickej fakulte UK pod záštitou pána dekana doc. JUDr. Eduarda Burdu, PhD., pričom celú organizačnú zložku zabezpečil Ústav klinického právneho vzdelávania Právnickej fakulty UK. Napriek tomu, že prihlasovanie na Letnú školu prebiehalo ešte v letnom semestri, organizátori opäť neponechali nič na náhodu a postupne nás v pravidelných či nepravidelných intervaloch nenápadne informovali o programe Letnej školy. Samotné „tromfy v rukáve“ si však ponechali až do úplného konca, takže sme išli do tohto projektu s veľkými očakávaniami, ktoré boli ale opäť výrazne prekonané.

Cieľom tohtoročnej letnej školy bolo zoznámiť nás nielen s prácou advokáta v podobe poskytovania právneho poradenstva a rôznych úkonov k tomu patriacich, ale aj s bežnými (o to však dôležitejšími) záležitosťami, ktoré možno nazvať ako “vedenie kancelárie“. Počas celej Letnej školy sme boli konfrontovaní s relevantnými či irelevantnými podnetmi skutočnosťami, ktoré mali otestovať naše schopnosti vyhodnocovať a odpovedať pod tlakom na rôzne podnety, ktoré sa môžu vyskytnúť pri vedení advokátskej kancelárie.

Koncept Letnej školy spočíval v tom, že boli vytvorené 4 advokátske kancelárie (Šafárik Legal, Comenius Attorneys, Casus Belli a Kokos Legal). Každá kancelária mala 4 členov, ktorí si mali vytvoriť meno, príbeh a samozrejme ľubovoľnú štruktúru (partner – advokát – koncipient – právny asistent). Keďže ťažiskom letnej školy bolo neplnenie zo zmluvného vzťahu – nájomnej zmluvy, dve kancelárie mali klienta žalobcu a dve žalovaného. Každá kancelária si vyskúšala klasický prvý kontakt s klientom, počas ktorého bola oboznámená (subjektívne) s právnym problémom a jej úlohou bolo nájsť riešenie, ktoré by najviac vyhovalo klientovi. Ďalej bolo riešenie prípadu ponechané výlučne na kancelárie – buď v rámci mimosúdneho vyriešenia sporu pomocou negociácie (nanešťastie neúspešnej), alebo na súde podaním žaloby, resp. vyjadrením sa k žalobe. Každá kancelária vypracovala dve podania (žalobu, repliku/vyjadrenie k žalobe, dupliku) a spor vyvrcholil v posledný deň do simulovaného súdneho sporu, v ktorom sa malo rozhodnúť o existencií a výške nároku. Sudcovský talár si obliekol už tradične doc. JUDr. Juraj Vačok, PhD., ktorý sa tejto úlohy zhostil na výbornú, a preto konanie pred súdom malo vysokú odbornú, ale aj ľudskú úroveň.

Pomedzi riešenie prípadu sme absolvovali radu prednášok a workshopov so zameraním na proces od prvého kontaktu s klientom až po konanie pred súdom, napr. zásady komunikácie s klientom (Mgr. Ivan Poruban, JUDr. Marek Šmid, LL.B., JUDr. Michaela Machová, Ph.D. z advokátskej kancelárie Maple&Fish); základné zásady dobrého advokáta (JUDr. Ing. Matej Firický a Mgr. Martin Jurečko z Advokátskej kancelárie MCL); zásady právneho písania (doc. JUDr. Ing, Matej Kačaljak, PhD.); zásady konania pred súdom s dôrazom na advokátsku etiku a vizuál advokáta pred súdom (JUDr. František Sedlačko, PhD., LL.M.); a samozrejme v neposlednom rade zásady negociácie (JUDr. Peter Kubina z Dentons) a pod.

Samozrejme letná škola nebola len školou, ale aj miestom na utvorenie priateľstiev a kontaktov do budúcnosti, a to aj zábavnou formou:  premietaním právnického filmu Bod zlomu a spoločným večerom aj s pánom dekanom v Laser Aréne s podtitulkom “Zastreľ svojho dekana“, čo malo úžasný úspech.

Počas štyroch dní sme si mohli vyskúšať slasti aj strasti reálneho advokátskeho života, zúčastniť sa a zmerať si sily v simulovanom súdnom spore na základe prípadu, ktorý sme si s pomocou tvrdení a dôkazov vybudovali. Po vyhodnotení súdneho konania bol tento program nakoniec zavŕšený ocenením komplexne najlepšej kancelárie (z pohľadu prístupu ku klientovi, kvalite a vizuále podaní a prístupu ku komunikácií navonok) a samozrejme ocenením každého účastníka certifikátom z rúk pána dekana doc. JUDr. Eduarda Burdu, PhD. a organizátorov (menovite JUDr. Tomáša Mészárosa, PhD. a JUDr. Zuzany Illýovej, PhD.). Po odovzdaní a slávnostnom ukončení letnej školy nasledovalo neformálne posedenie/neformálny obed pri ktorom sme sa mali možnosť porozprávať o právnych i neprávnych otázkach.

V neposlednom rade treba poukázať aj na to, že na Letnej škole sa zúčastnili študenti iných fakúlt – menovite traja študenti Právnickej fakulty Trnavskej univerzity a jedna študentka Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, čo bolo svieže a veľmi prínosné nielen za účelom porovnania štúdia a vedomostí, ale najmä na prehlbovanie priateľstiev a kontaktov do budúcnosti naprieč právnickou komunitou. Zároveň Letnú školu odporúčajú a radi sa zúčastnia na ďalších ročníkoch, čo bolo cieľom.

Aj keď slovo „letná škola“ môže v mnohých študentoch vzbudzovať odpor („veď sú predsa prázdniny!“), tak my sme sa rozhodli ísť a zábavnou, ale zároveň veľmi odborne obohacujúcou skúsenosťou zakončiť leto, čo rozhodne neľutujeme. Veď kedy inokedy sa môžete pokúsiť „zastreliť dekana“ (pozor, nie je to vôbec ľahké, je to rodený strelec) alebo o polnoci riešiť argumentáciu protistrany vo vyjadrení k žalobe? No predsa jedine na Letnej škole právnických zručností! Zároveň by sme veľmi radi za všetkých študentov poďakovali organizačnému tímu, a to hlavne Zuzke Illýovej za jej 24-hodinové nasadenie a Tomášovi Mészárosovi, ktorí do Letnej školy právnických zručností vložili veľa svojho úsilia a času a vytvorili podmienky pre túto skvelú akciu, ako aj „hercom/klientom – doktorandom, ktorí zvládli svoje úlohy na 1*.

Ďalej by sme chceli poďakovať vedeniu fakulty a to hlavne p. dekanovi doc. JUDr. Eduardovi Burdovi, PhD. že prevzal záštitu nad týmto podujatím. Vďaka patrí aj všetkým lektorom a sponzorom, ktorí sa podieľali na tomto podujatí.

Takže neváhajte a vidíme sa na ďalšom ročníku 2019! Nech žije Letná škola právnických zručností.

Za študentov:

  • Adam Köszeghy
  • Samy Ahmed
  • Tomáš Dilong
  • Dávid Herich

Každý ročník Letnej školy právnických zručností je pre organizátorov novou výzvou. Príprava so sebou vždy nesie určité obavy, avšak rovnako aj nádej, že všetko dobre dopadne a študentom prinesie nabitý týždeň nové poznatky, schopnosti ale aj priateľstvá a zábavu. Priebeh tohto ročníka výrazne prekonal aj najsmelšie očakávania organizátorov. Bolo to najmä zásluhou vynikajúcich študentov, ktorí sa nechali naplno vtiahnuť do prípadu, pasovali sa s náročnými zadaniami, písali žaloby, vyjadrenia, repliky, dupliky, komunikovali s klientmi, vyhodnocovali dôkazy, pripravovali stratégie a nakoniec si zmerali sily v súdnom pojednávaní. Popri tom zvládli skĺbiť náročný „život advokácie“ aj s voľnočasovými aktivitami, ktoré letná škola už tradične zahŕňa.

Ako organizátori preto veľmi pekne ďakujeme všetkým účastníkom tohto ročníka letnej školy, ktorých energia, nasadenie a chuť na sebe pracovať prispeli k výnimočnému zážitku z celého podujatia.

Zároveň sa chceme poďakovať všetkým lektorom, ktorí odborne zabezpečovali jednotlivé časti letnej školy. Konkrétne ide o advokátske kancelárie MCL, s.r.o., MAPLE & FISH, s.r.o., Hillbridges a advokátov Mgr. Vladimír Kordoš, LL.M, Mgr. Ivan Puškáč, JUDr. František Sedlačko, PhD., LL.M. a JUDr. Peter Kubina. Za materiálnu a finančnú pomoc by sme radi poďakovali advokátskym kanceláriám Hillbridges, MCL, s.r.o. a Allen & Overy.

Zároveň ďakujeme aj všetkým kolegom z fakulty, ktorí tento rok obohatili organizačnú (a hereckú) zložku letnej školy. Rovnako sme vďační vedeniu fakulty za podporu tohto podujatia.

Už teraz sa na Vás tešíme v septembri 2019!

Za organizátorov:

  • JUDr. Zuzana Illýová, PhD. a
  • JUDr. Tomáš Mészáros, PhD.
Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 853

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: