Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zahraniční študenti si prišli na svoje počas Letnej školy medzinárodného práva

najpravo.sk • 1.8. 2017, 17:26

Úvodné týždne prázdnin už po štvrtýkrát patrili veľmi úspešnému medzinárodnému projektu, ktorý organizuje ELSA (Európske združenie študentov práva) Slovensko v spolupráci s Katedrou obchodného práva Univerzity Komenského pod záštitou profesorky, ombudsmanky Márie Patakyovej. Významným partnerom projektu bola advokátska kancelária TaylorWessing. Kombinácia prepracovaného akademického programu spolu s pestrými kultúrnymi zážitkami prilákala zahraničných študentov na Právnickú fakultu UK.

Projekt Letnej školy medzinárodného práva je regionálny projekt, ktorý je zameraný na oblasť európskeho obchodného práva pre študentov z celého sveta. 28 študentov z viac ako 18 krajín malo unikátnu možnosť počas 11 dní letnej školy prehĺbiť si svoje právne zručnosti v širokom spektre tém z danej oblasti. Letná škola je koncipovaná z dvoch základných častí, a to akademického programu, ktorého jadro je prednášané v Bratislave, a takzvaného moot court, alebo tiež simulovaného súdneho sporu, ktorého finále je vo Viedni. Tým sa dáva účastníkom jedinečná možnosť osobnostného rozvoja, ako aj jazykového či komunikačného zdokonalenia. Kombinácia interaktívnych workshopov spolu s odbornými prednáškami či právnymi seminármi dáva programu pridanú hodnotu.

Každým rokom je kvalita programu posunutá vyššie. Tento ročník patrili medzi prednášajúcich aj zahraniční profesori: profesor De Wulf z University of Gent, profesor Winner z WU Wienn alebo tiež úspešní slovenskí absolventi z Cambridge University – Žofia Šuleková a Pavel Lacko. Intenzívnych 7 dní prednášok predstavovalo spektrum tém z oblasti obchodného práva, medzi horúce témy patrili problematika start-upov, obchodné právo EÚ, akcionárske zmluvy, fúzie a akvizície, sociálna zodpovednosť podnikov, prípadová štúdia a mnoho ďalších tém z business oblasti. Akademický program bol zavŕšený vo Viedni simulovaným súdnym sporom s komplexným prípadom, ktorý si študenti museli dôkladne naštudovať. Slávnostné ukončenie letnej školy a náročných 11 dní sa konalo v priestoroch ministerstva spravodlivosti vo Viedni s recepciou a udelením certifikátov účastníkom.

Spolupráca prebehla nielen medzi ELSA a univerzitou, ale dôležitou súčasťou je aj partnerská štruktúra advokátskych kancelárií, ktoré už roky podporujú projekty a rozvoj talentovaných študentov. Významný prínos do projektu má medzinárodná advokátska kancelária TaylorWessing ako generálny partner ELSA Slovensko. “Už 9 rokov sme generálnym/hlavným partnerom ELSA Slovensko. Je nám cťou a zároveň považujeme za našu spoločenskú povinnosť spoluformovať budúcu generáciu právnikov. Našej kancelárii osobitne záleží najmä na tom, aby sa mladí právnici viac zaujímali o otázky etického, morálneho a spravodlivého výkonu svojho povolania,” povedal Andrej Leontiev, partner TaylorWessing.

 

Ombudsmanka Mária Patakyová, Ivan Kysely (senior associate v kancelárii Allen & Overy) a Barbora Gramličková (asistentka p. Patakyovej - doktorand na Katedre obchodného prava a hospodárskeho prava UK).


Všetci zúčastnení veria, že v tradícií sa bude pokračovať aj ďalšie roky a projekt priláka množstvo zahraničných študentov na Slovensko, čím sa bude podporovať rozvoj slovenského trhu, ako aj slovenskej kultúry v zahraničí.

Touto cestou sa dokazuje, že kvalita právneho vzdelávania na Slovensku je zrovnateľná s akoukoľvek inou zahraničnou univerzitou. Veľmi úspešný štvrtý ročník letnej školy práva je ukončený a už teraz sa organizátori tešia na ďalšie pokračovanie.

Zdroj: Tlačová správa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 861

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: