Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Kiska vymenoval 23 sudcov, apeloval na dobrú voľbu členov Súdnej rady

najpravo.sk • 18.5. 2017, 16:30

Prezident Andrej Kiska vo štvrtok vymenoval 23 nových sudcov bez časového obmedzenia. Uviedol:

 „Ako nové sudkyne a noví sudcovia Slovenskej republiky máte od dnešného dňa vo vlastných rukách veľkú moc a veľkú zodpovednosť. Ale najmä veľký záväzok k ľuďom na Slovensku, ktorí túto moc do vašich rúk zverili. Stali ste sa pre nich tvárami, ktoré budú v súdnych sieňach reprezentovať spravodlivosť, posilňovať právny štát a garantovať rovnosť pred zákonom. Samozrejme, vaša autorita bude v prvom rade postavená na kvalitných nezávislých, nestranných, poctivých individuálnych rozhodnutiach.

Štát sa môže považovať za právny len vtedy, ak dokáže chrániť práva každého človeka, ktorý sa spolieha na jeho pevné princípy a účinný výkon spravodlivosti. Získali ste však moc nielen súdiť a rozhodovať spory, ale aj moc ovplyvňovať dôveru verejnosti v spravodlivosť, vo férovú spoločnosť, v schopnosť štátu trestať bez výnimky všetkých, čo porušujú pravidlá.

Želám vám úspešnú kariéru na súdoch, na ktorých budete pôsobiť. Verím, že sa na vašich nových pôsobiskách stanete prirodzenými osobnosťami pri ochrane práva a spravodlivosti. Naša krajina to veľmi potrebuje. Pretože žiaden štát nemôže dobre fungovať a žiadna spoločnosť nemôže držať pokope bez základnej dôvery v demokratickú politiku, ani bez základnej dôvery v autoritu práva a morálku súdnej moci.

Je pred vami množstvo práce. Slovenská justícia sa, žiaľ, nevie dostať zo začarovaného kruhu hlbokej nedôvery verejnosti — ktorá je nepochybne aj dôsledkom širšej nedôvery ľudí v systém spravodlivosti, fungovanie štátu a jeho inštitúcií na Slovensku. Myslím si, že by pre našu spoločnosť bolo veľkým nešťastím, keby ani vaša nová generácia sudkýň a sudcov nenašla spôsob, ako pohľad verejnosti na prácu slovenských súdov zmeniť. Vyžaduje si to však od vás byť aj generáciou otvorených, trpezlivých, s pokorou a rešpektom k občanom komunikujúcich profesionálov.

Pred pár týždňami som pri menovaní vašich kolegov využil príležitosť, aby som pripomenul zodpovednosť všetkých sudkýň a sudcov na Slovensku za dôsledné vynucovanie štandardov profesionality, etiky a morálky naprieč celým našim súdnictvom. Zodpovednosť všetkých sudkýň a sudcov za to, ako sa postavíte k individuálnym zlyhaniam vašich kolegov — bez ohľadu na to, či ide o začínajúceho sudcu v okresnom meste, alebo o najmocnejšie a najvplyvnejšie postavy slovenskej justície. Ale aj zodpovednosť za to, kto je reprezentantom slovenskej justície na najviditeľnejších a najdôležitejších miestach. Pretože — tak ako som povedal pred mesiacom vašim kolegyniam a kolegom — dôvera je postavená aj na symboloch a ľuďoch.

Preto dnes zopakujem moju výzvu, aby som pripomenul udalosť roka v slovenskej justícii, ktorá nás čaká už budúci týždeň. Sudkyne a sudcovia, už aj vy budete voliť nových zástupcov v Súdnej rade, najvyššej ústavnej inštitúcii všeobecného súdnictva. Budete si vyberať ľudí, ktorí vás budú reprezentovať aj smerom k verejnosti. Podľa ich konania, správania sa, podľa ich rozhodnutí v Súdnej rade, podľa ich rešpektu k zákonom a pravidlám bude verejnosť na Slovensku posudzovať vás všetkých, vážené panie sudkyne, vážení páni sudcovia.


Myslím si, že najlepšou odpoveďou na nedôveru verejnosti, aj na snahu politikov neprimerane zasahovať do vašej práce preto bude, keď nám pôjdete príkladom. A zvolíte si reprezentantov, ktorí budú vašej profesii robiť česť a dobré meno. Autority, ktoré dokážu trpezlivo komunikovať s verejnosťou, vecne a slušne reagovať na kritiku. Sudcov, ktorí budú zosobňovať rešpekt k súdnej moci a zanietenosť pre spravodlivosť.

Verím, že sa rozhodnete správne. Držím vám palce. Nielen pri tejto voľbe, ale počas celej vašej tak zodpovednej práci“.

SUDCA/SUDKYŇA - PÔSOBISKO

Mária Bačová - Okresný súd Trenčín

Martin Bekeš - Okresný súd Martin

Miroslava Belašičová - Okresný súd Pezinok

Lenka Benčová - Okresný súd Prešov  

Martina Bollová - Okresný súd Bratislava II.

Nina Dubovská - Okresný súd Bratislava III.

Renata Ďurková - Okresný súd Trebišov

Michal Eliaš - Okresný súd Trnava

Marek Filo - Okresný súd Trnava

Ľudmila Hricková - Okresný súd Piešťany

Ľudmila Jančovičová - Okresný súd Bratislava III.

Juraj Kapinaj - Okresný súd Bratislava III.

Alžbeta Marková - Okresný súd Bratislava IV.

Barbara Michalková - Okresný súd Bardejov

Mária Moskovičová - Okresný súd Bratislava V.

Katarína Mužilová - Okresný súd Bratislava II.

Katarína Petráň Vinczeová - Okresný súd Rimavská Sobota

Miroslava Šibíková - Okresný súd Nové Mesto nad Váhom

Eva Širilová - Okresný súd Trenčín

Pavol Uhrík - Okresný súd Pezinok

Eva Vallová - Okresný súd Bratislava V.

Martina Vančová - Okresný súd Bratislava IV.

Rastislav Žigo - Okresný súd Malacky

Mária Bačová - Okresný súd Trenčín  Martin Bekeš - Okresný súd Martin  Miroslava Belašičová - Okresný súd Pezinok  Lenka Benčová - Okresný súd Prešov    Martina Bollová - Okresný súd Bratislava II.  Nina Dubovská - Okresný súd Bratislava III.  Renata Ďurková - Okresný súd Trebišov  Michal Eliaš - Okresný súd Trnava  Marek Filo - Okresný súd Trnava  Ľudmila Hricková - Okresný súd Piešťany  Ľudmila Jančovičová - Okresný súd Bratislava III.  Juraj Kapinaj - Okresný súd Bratislava III.  Alžbeta Marková - Okresný súd Bratislava IV.  Barbara Michalková - Okresný súd Bardejov  Mária Moskovičová - Okresný súd Bratislava V.  Katarína Mužilová - Okresný súd Bratislava II.  Katarína Petráň Vinczeová - Okresný súd Rimavská Sobota  Miroslava Šibíková - Okresný súd Nové Mesto nad Váhom  Eva Širilová - Okresný súd Trenčín  Pavol Uhrík - Okresný súd Pezinok  Eva Vallová - Okresný súd Bratislava V.  Martina Vančová - Okresný súd Bratislava IV.  Rastislav Žigo - Okresný súd Malacky

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1392

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: