Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Závetom sa nesmie zabezpečovať dlh

najpravo.sk • 19.2. 2012, 18:54

Ako obchádzanie zákona a súčasne nemorálne a neetické označil minulý týždeň Najvyšší súd Českej republiky v Brne prípady, kedy peňažné ústavy donútia klientov pri dojednávaní pôžičky, aby im podpísali závet, v ktorom odkážu peňažnému ústavu svoje nehnuteľnosti na úkor zákonných dedičov. Ide predovšetkým o prípady, kedy si starší človek potrebuje požičať peniaze na zdravotnú starostlivosť, opatrovateľskú službu alebo potrebuje úver aj na iné účely a do zálohy vloží nehnuteľnosť. Neskôr mu banka uloží podpísať závet, že v prípade smrti odkazuje nehnuteľný majetok peňažnému ústavu. Tento postup je nielen neetický, ale je aj obchádzaním zákona, pretože banky majú iné možnosti, ako si zabezpečiť splatenie požičaných finančných prostriedkov. Vzhľadom k týmto praktikám vydalo občianskoprávne a obchodné kolégium Najvyššieho súdu ČR toto stanovisko:

„Závet napísaný za účelom zabezpečenia dlhu je neplatným právnym úkonom, nakoľko svojim účelom obchádza zákon (§ 39 Občianskeho zákonníka)."

Najvyšší súd vydal svoje stanovisko, aby zosúladil rozhodovaciu činnosť nižších súdov v obdobných veciach a rozhodoval na základe veci 21 Cdo 2992/2009. V tomto prípade išlo o úver z roku 1992 vo výške 2.500.000 Kčs na rekonštrukciu a modernizáciu penziónu v Jilemnici. Úverový obchod bol zabezpečený prostredníctvom zálohu lesných pozemkov klientky. Z dodatku k úverovej zmluve vyplynulo, že podmienka predloženia úverového životného poistenia bola zrušená a bola nahradená závetom poručiteľky, závet bol urobený nie ako prejav slobodnej vôle smerujúci k tomu, aby po smrti poručiteľky Komerčná banka, a. s. pobočka v Semilech nadobudla v závete uvedený majetok, ale ako zabezpečovací prostriedok na zabezpečenie úveru, ktorý jej bol poskytnutý Komerčnou bankou, a. s.

Podľa názoru Najvyššieho súdu ČR je závet jednostranný prejav vôle, zatiaľčo „zabezpečenie záväzku je dvojstranný právny úkon" a zriadenie závetu v prospech veriteľa za podmienok, kedy majetok uvedený v závete mnohonásobne prevyšuje výšku poskytnutého úveru, je nemravné.

Zdroj: www.nsoud.cz
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2022

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: