Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

Kde skončí 2000 študentov práva?

najpravo.sk • 3.2. 2012, 11:22

Určite si pamätáte na aféru spred viac ako dvoch rokov, ktorá vypukla v súvislosti s tzv. rýchloštudentami na plzeňskej právnickej fakulte, z ktorých niektorí úspešne ukončili magisterský študijný program po niekoľkých týždňoch či pár mesiacoch. Po vypuknutí škandálu fakulta odobrala magisterský diplom siedmim študentom. Stala sa však terčom posmechu, aj Leoš Mareš v šou Superstar pozdravil pedagógov tejto fakulty a odkázal im, že to boli najkrajšie dva týždne v jeho živote. Koloval tiež vtip o tom, ako sa dvaja rozprávajú: - Čo robíš cez víkend? - Právo v Plzni. Na internete sa tiež ponúkali Kindl vajíčka obsahujúce namiesto hračky právnický titul (podľa bývalého dekana Milana Kindla).

Sranda však skončila a do smiechu určite nie je takmer dvom tisíckam študentom práva na tejto právnickej fakulte. Akreditačná komisia Českej republiky na svojom tohtotýždňovom zasadnutí totiž nepredĺžila akreditáciu Fakulte práva Západočeskej univerzity v Plzni na uskutočňovanie magisterského študijného programu Právo a právna veda.

Akreditačná komisia uviedla, že opakovane upozorňovala na pretrvávajúce závažné nedostatky pri uskutočňovaní študijného programu, avšak na fakulte nedošlo k zlepšeniu stavu alebo aspoň k vytvoreniu predpokladov pre pozitívny rozvoj v blízkej budúcnosti. Podľa komisie fakulta nedokázala vytvoriť stabilné jadro vlastných akademických pracovníkov so zodpovedajúcou kvalifikáciou a odbornou činnosťou. Za posledné obdobie sa personálna situácia ešte výraznejšie zhoršila. Komisia uzavrela, že súčasná podoba personálneho zabezpečenia nevytvára podmienky pre kvalitnú vzdelávaciu činnosť v magisterskom študijnom programe Právo a právna veda a predpoklady pre rozvoj fakulty.

Platnosť akreditácie bola právnickej fakulte predĺžená len do 31. októbra 2012, a to z dôvodu, aby Západočeská univerzita mohla zabezpečiť študentom pokračovať v štúdiu rovnakého alebo obdobného študijného programu na inej vysokej škole.

„Úsilie, ktoré fakulta vynaložila pri riešení personálnej otázky, poctivá príprava reakreditačného spisu ani osoba novo zvoleného dekana neboli pre členov akreditačnej komisie dostatočným argumentom pre predĺženie akreditácie." uvádza vo svojom vyjadrení Fakulta práva ZČU.

Študentská komora Akademického senátu Fakulty právnickej ZČU v Plzni, ku ktorej sa pripojila aj ELSA Plzeň a IUS Infinitum, o. s. okamžite vyjadrili nesúhlas s rozhodnutím Akreditačnej komisie ČR. Uviedli, že v súčasnosti neexistuje žiadny dôvod pre negatívne rozhodnutie Akreditačnej komisie ČR. Kvalita štúdia v Plzni je prinajmenšom porovnateľná s kvalitou štúdia na ostatných právnických fakultách, pričom fakulta už funguje štandardne a transparentne.

Akademická obec fakulty bola z verdiktu Akreditačnej komisie šokovaná a považuje ho za bezprecedentné. Ich rozhodnutie sa totiž dotýka nielen viac než stovky akademikov, ktorí sú s fakultou profesne aj citovo spätí, ale aj skoro dvoch tisíc poctivých študentov, ktorí tak budú pripravení o možnosť zisku vzdelania, o ktoré sa vo všetkej vážnosti svedomito usilovali a usilujú. Akademická obec vo svojom vyjadrení uviedla, že síce nie sú priaznivcami mediálnych či iných výrazných protestov, avšak v tejto situácii využijú všetky dostupné legálne prostriedky, aby bolo rozhodnutie zvrátené v prospech ich fakulty.

Jednou z najvýznamnejších osobností plzeňskej právnickej fakulty bol profesor Karel Eliáš, spoluautor nového českého Občianskeho zákonníka, ktorý spolu s ďalšími skoro tridsiatimi pedagógmi túto fakultu opustil a v Prahe založil súkromnú Vysokú školu manažerské informatiky a ekonomiky (VŠMIE), ktorá by mala, ako prvá v Čechách na súkromnej báze, ponúkať aj magisterské štúdium práva.

Zdroj: internet
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1301

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: