Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

V ČR zavádzajú inštitút dôverníka maloletého

najpravo.sk • 4.5. 2012, 10:10

Vláda Českej republiky schválila novelu Občanského soudního řádu (OSŘ), ktorá má zaviesť novú koncepciu dovolania a posilniť práva maloletých detí.

Dôležitou súčasťou novely je posilnenie procesných práv maloletých detí v občianskom súdnom konaní. Návrh novely zavádza inštitút tzv. dôverníka maloletého. Týmto reflektuje na Európsky dohovor o výkone práv detí a Dohovor o právach dieťaťa, ktoré stanovujú možnosť poskytnúť deťom ďalšie procesné práva v súdnom konaní, najmä právo požadovať pomoc vhodnej osoby podľa ich voľby.

Novela Českého OSŘ tiež posilňuje elektronizáciu justície v občianskom súdnom konaní. Výslovne upravuje možnosť využitia videokonferencie pri dokazovaní v civilnom konaní a zavádza možnosť podania odporu proti elektronickému platobnému rozkazu prostredníctvom elektronického formulára.

Preťažený Nejvyšší soud ČR

„Nejvyšší soud je v posledních letech přetížen neúměrným množstvím dovolání v občanskoprávních a obchodních věcech, která nestíhá v přiměřené lhůtě vyřizovat. Ministerstvo spravedlnosti proto předložilo vládě novelu občanského soudního řádu, která zavádí novou koncepci přípustnosti dovolání. Ta přispěje k obřemenění Nejvyššího soudu, jehož hlavním posláním je sjednocování rozhodovací praxe soudů nižších instancí, a k zrychlení celého řízení," uviedol po rokovaní vlády minister spravodlivosti ČR Jiří Pospíšil.

Najvyšší súd Českej republiky eviduje každý rok viac než 5000 nevybavených dovolaní. Kvalita spísaných dovolaní je naviac často na veľmi nízkej úrovni, čo prácu súdu výrazne sťažuje. Návrh novely teda zavádza do tohto inštitútu niektoré koncepčné zmeny:

  • zverenie jednoduchej rozhodovacej agendy v súdnom konaní jedinému sudcovi, a to predsedovi senátu alebo povereného členovi senátu v zákonom vymedzených prípadoch (napríklad odmietnutie oneskoreného dovolania)
  • úplne nová koncepcia prípustnosti dovolania (o prípustnosti dovolania rozhoduje výlučne Najvyšší súd ČR, pričom cieľom je zjednocovanie judikatúry), odpadajú tak zákonom stanovené dôvody prípustnosti (napríklad rozdielnosť rozhodnutia súdu prvého a druhého stupňa)
  • obmedzenie dovolacích dôvodov na jediný, ktorým je nesprávne právne posúdenie veci (Najvyšší súd má byť predovšetkým právnou inštanciou, nie skutkovou),
  • nová možnosť pre NS ČR svojim rozhodnutím zmeniť rozhodnutie odvolacieho súdu (prípadne aj súdu prvého stupňa), v prípade, že skutočnosti vyplývajú zo spisu.
  • lehota na rozhodnutie o prípustnosti dovolania (NS musí rozhodnúť do 6 mesiacov).
  • úplne novú definíciu prípustnosti dovolania (neobsahujúcu vágnu definíciu zásadného právneho významu), keď dovolanie bude prípustné v prípade, keď odvolací súd sa odchýlil od judikatúry NS ČR, predložená otázka nie je judikatórne vyriešená alebo je rozhodovaná Najvyšším súdom ČR rozdielne, má byť už vyriešená právna otázka posúdená inak.
  • nutnosť jednomyseľného rozhodnutia senátu o neprípustnosti dovolania.

O novele OSŘ budú teraz rozhodovať českí zákonodarcovia. Pokiaľ prejde úspešne zvyšným legislatívnym procesom, mohla by nadobudnúť účinnosť už na začiatku budúceho roka.

Autor: Petra Hrubá, tlačová hovorkyňa ministerstva spravedlnosti ČR
Ilustračné foto: najpravo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1209

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: