Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

V Bratislave sa ukážu talentovaní študenti práva z Európy a USA

Soňa Ondrášiková • 4.3. 2014, 07:52

Dlhodobo sa vedie celospoločenská diskusia o pripravenosti, resp. skôr nepripravenosti absolventov právnických fakúlt na reálny výkon právnických povolaní. Každý právnik, ktorý pôsobí v praxi, môže potvrdiť, že hoci je dobrá pamäť užitočný nástroj, pre dosiahnutie úspechu v akejkoľvek právnickej profesii musí mať človek množstvo iných kvalít, ktoré nie je možné získať precíznym memorovaním právnych noriem.

Našťastie je čoraz viac vysokoškolských pedagógov, ktorí pri vedení svojich hodín dbajú na používanie príkladov z praxe a na riešenie simulovaných prípadov. Študenti tak môžu získať skúsenosť, aké dôležité je vedieť podporiť svoje riešenie dobre štruktúrovanými, logickými a zároveň presvedčivými argumentmi.

Pokiaľ by však aj boli všetky semináre na právnických fakultách naozaj vedené praktickým spôsobom, ako bolo práve popísané, je toto naozaj dostatočný nástroj ako študentom priblížiť právnu prax? V prípade, že má študent zažiť autentickú skúsenosť reálnej aplikácie práva, musí mať vytvorené podmienky, ktoré sa praxi čo najviac približujú. Teda komfort známej miestnosti a známej tváre vyučujúceho vymeniť za stres z neznámeho prostredia a za trému, keď je študent nútený nahlas argumentovať pred cudzími ľuďmi, odborníkmi vo svojom odbore, ktorí s kamennou tvárou žiadajú každú nejasnosť v argumentačnej línii odborne zdôvodniť. Uvedené podmienky sa najlepšie dajú nasimulovať v tzv. moot courts, teda simulovaných súdnych sporoch. Hodnota tejto skúsenosti pre študentov je jednoznačná. Ak je naviac simulovaný súdny spor zároveň súťažou o najlepší profesionálny výkon, zahŕňa v sebe aj medzinárodný prvok a pri príprave naň je študent nútený hodiny a hodiny sa venovať štúdiu právnych predpisov, judikatúry a iných relevantných zdrojov, vtedy možno hovoriť o dobrej investícii do budúcnosti.

Presne takáto je súťaž European Law Moot Court Competition (ELMC), t.j. Simulovaný súdny spor z európskeho práva. Je to medzinárodná súťaž, otvorená študentom rôznych národností a kultúr, vďaka ktorej si mladí študenti práva môžu vyskúšať vystupovať pred súdom, a to nie hocijakým, ale rovno európskym a objaviť v sebe schopnosti skoncipovania presvedčivých argumentov, sebaprezentácie a analytického rozmýšľania dokonca aj v stresovom prostredí.

Projekt súťaže funguje už od osemdesiatych rokov a za čas svojej existencie sa stal jedným z najkvalitnejších a najprestížnejších podujatí svojho druhu. O jeho dobrom renomé napokon svedčí aj fakt, že hoci je zadanie súťaže (teda písomná kauza, alebo vymyslený komplexný prípad, na ktorý majú študenti nájsť vhodné právne riešenie) zamerané na problematiku práva Európskej Únie, na súťaž sa pravidelne prihlasujú aj študenti zo Spojených štátov amerických. Študenti vďaka tejto súťaži môžu prekonávať svoje vlastné limity a stať sa tak hodnotnou súčasťou odbornej komunity a spoločnosti.

Tento rok sa Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave dostala veľká česť, pretože môže hostiť jedno z regionálnych ústnych kôl tejto výnimočnej súťaže. Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave v dňoch od 27.2.2014 – 2.3.2014 privíta celkovo 12 tímov študentov z významných európskych univerzít (a dokonca aj jednej americkej). Rovnako bude mať možnosť hostiť skvelých odborníkov z európskych inštitúcií a zaujímavých akademikov, ktorí budú vystupovať ako predstavitelia súdneho dvora, a teda budú mať postavenie porotcov, ktorých sa súťažiaci študenti budú snažiť presvedčiť o sile svojich argumentov a prebojovať sa tak do finále. Ako porotcovia, resp. „sudcovia," prídu do Bratislavy zaujímavé zahraničné osobnosti, ale aj Slováci pôsobiaci v európskych inštitúciách – napríklad p. Lorena Boix Alonso, absolventka Harvard Law School a členka Európskej Komisie (EK), zaoberajúca sa mediálnym právom; profesor Frank Emmert, právnik nemeckého pôvodu, pôsobiaci na americkej Indiana University; či Christina Tobler, členka skupín expertov pri Európskej Komisii, zaoberajúca sa hlavne antidiskriminačným právom; alebo Andrej Králik, pôsobiaci na Zastúpení EK v SR.

Ústne kolá trvajú celý jeden deň súťaže. V prípade bratislavského regionálneho kola ide o deň 28.2.2014 a semifinále a finále sa odohrajú v sobotu 1.3.2014, kedy budú vo večerných hodinách aj oznámení víťazi regionálneho kola. Víťazi regionálnych finále súťaže (okrem Bratislavy sa tento rok konajú aj vo Francúzsku, Portugalsku a Taliansku) postupujú do veľkého finále, ktoré sa uskutoční na jar v priestoroch Súdneho dvora Európskej Únie.

Autentickosť súťaže je naviac podporená tým, že samotné zadanie vypracúvajú odborníci (opäť sa medzi nimi často nájdu aj samotní funkcionári Súdneho dvora Európskej Únie), ktorí sa v ňom snažia reflektovať aktuálnu problematiku riešenú na rôznych úrovniach na národnom aj európskom stupni. Tento rok je zadanie zamerané aj na problematiku manželstiev osôb rovnakého pohlavia a posúdenie tohto statusu z hľadiska európskeho práva. Zadanie núti súťažiacich zamyslieť sa nad otázkou, či v prípade osoby zosobášenej s osobou rovnakého pohlavia možno hovoriť o rodinnom príslušníkovi v zmysle platných európskych právnych noriem zakotvujúcich slobodu voľného pohybu a usadzovania v EÚ.

Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave podujatie realizuje v rámci projektu spolufinancovaného Európskou úniou z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Vzdelávanie: Cudzojazyčný magisterský študijný program "Law of European Integration and Globalization", typ projektu: dopytovo - orientovaný projekt - moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť, projekt je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie. 

Súťaž, v ktorej študenti komunikujú s vedúcimi osobnosťami práva plynule v dvoch jazykoch a predostierajú súdu počas dlhých mesiacov konštruované argumenty, je pre každú osobu pohybujúcu sa v právnej oblasti neoceniteľnou inšpiráciou. Všetci, ktorých táto súťaž zaujala, sú v Aule Maxima v priestoroch Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave srdečne vítaní vytvoriť súťažiacim divácku kulisu. 

Pre podrobnejšie informácie o regionálnom finále v Bratislave, programe a partneroch projektu: http://www.flaw.uniba.sk/index.php?id=elmc 


Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1105

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: