Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ústavný súd SR rozhodol vo veci súladu Civilného sporového poriadku s Ústavou SR

najpravo.sk • 30.1. 2019, 18:00

V novembri 2017 pribudol v zozname nových návrhov na Ústavnom súde aj návrh na vyslovenie nesúladu ustanovenia Civilného sporového poriadku (CSP) s Ústavou Slovenskej republiky. Navrhovateľ, ktorým bol v predmetnej veci Okresný súd Dunajská Streda (sudca Michal Novotný) považoval za protiústavné ustanovenie § 262 ods. 2 CSP v časti slov „ktoré vydá súdny úradník“.

Navrhovateľ okrem iného v návrhu uviedol, že ustanovenie čl. 142 ods. 2 druhej vety Ústavy Slovenskej republiky treba interpretovať tak, že nepripúšťa, aby zákon priamo zveril zamestnancovi súdu možnosť rozhodovať „ako súd" o určitých otázkach, teda aby priamo ustanovil, že o určitej otázke na súde rozhoduje zamestnanec súdu. To by totiž na jednej strane znamenalo, že rozhodovanie o takejto otázke by bolo vyňaté z pôsobnosti sudcu, keďže ten by v dôsledku takéhoto zákonného ustanovenia nebol oprávnený o nej rozhodovať. Odôvodnenie tohto návrhu si prečítajte TU.

Verdikt

Dnes Ústavný súd Slovenskej republiky pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí pléna rozhodol vo veci vedenej pod sp. zn. PL. ÚS 10/2019 o návrhu Okresného súdu Dunajská Streda, zastúpeného sudcom Michalom Novotným, na začatie konania podľa čl. 125 ods. 1 písm. a) Ústavy Slovenskej republiky o súlade § 262 ods. 2 zákona č. 160/2015 Z. z. Civilného sporového poriadku v časti, „ktoré vydá súdny úradník“ s čl. 142 ods. 2 druhou vetou Ústavy Slovenskej republiky nasledovne:

Návrh Okresného súdu Dunajská Streda odmieta.

Podľa § 32 ods. 1 zákona o ústavnom súde k tomuto rozhodnutiu pripája odlišné stanovisko sudkyňa Ľudmila Gajdošíková.

Rozhodnutie ešte nie je publikované na webe súdu.

Zdroj: ustavnysud.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1716

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: