Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

UPSVAR: Dieťa bolo vo vysokom stupni ohrozenia života a zdravia

najpravo.sk • 4.6. 2013, 21:43

V súvislosti s medializáciou výkonu predbežného súdneho rozhodnutia o odobratí dieťaťa do dočasnej náhradnej starostlivosti matke Erike Vasiľovej Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach, uvádza Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny nasledovné fakty:

„Dieťa bolo dočasne vyňaté zo starostlivosti matky z dôvodu podozrenia na fyzické a psychické týranie. Matka s dieťaťom bola sledovaná úradom už od roku 2008 z dôvodu úpravy rodičovských práv a povinností voči dieťaťu. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach zaevidoval 17.5.2013 písomný podnet z Centra pre obnovu rodiny Dorka. V centre pre obnovu rodiny DORKA bola matka s dieťaťom ubytovaná od marca tohto roku. Podľa oznámenia centra sa matka od začiatku prejavovala konfliktne voči okoliu a mala agresívne prejavy pri starostlivosti o dieťa. Šetrením v škôlke bolo zistené, že už v minulosti malo dieťa na sebe často modriny, išlo teda o opakované konanie.

Táto situácia bola vyhodnotená ako vysoký stupeň ohrozenia života a zdravia dieťaťa, preto úrad podal návrh na súd na vydanie predbežného opatrenia.

Otec dieťaťa sa s ním nijakým spôsobom nekontaktuje, nezaujíma sa o neho. Nie je medzi nimi vytvorená žiadna citová väzba, čo deklaruje aj rozhodnutie súdu o úprave rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu z minulého roka a preto úrad umiestnil dočasne dieťa v krízovom stredisku.

Upozorňujeme, že v zmysle zákona a platného súdneho rozhodnutia úrad vykonal dočasné a nevyhnutné opatrenie súdu, tak ako mu vyplýva zo zákona a jeho kompetencií. Dieťa bude v prostredí, kde môžu s matkou a dieťaťom pracovať odborníci a poskytnúť im odborné a psychologické poradenstvo, ktoré bolo nariadené súdom tak, aby sa dieťa mohlo vrátiť späť do starostlivosti matky. Nie je zámerom Úradu oddeliť dieťa od matky, práve naopak, odborným prístupom docieliť to, aby dieťa mohlo byť so svojou matkou.

Súčasne sme boli informovaní, že Centrum pre obnovu rodiny DORKA podalo trestné oznámenie na matku pre fyzické a psychické týranie dieťaťa."

Zdroj: upsvar.sk
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2184

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: