Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Týždeň práva duševného vlastníctva na portáli najprávo.sk

najpravo.sk • 29.10. 2012, 18:21

Autorské právo, ochranné známky či patenty, to všetko pozná dnes verejnosť pod jedným pojmom duševné vlastníctvo. Čo znamená duševné vlastníctvo pre ekonomický a kultúrny rozvoj slovenskej spoločnosti a ako je to vlastne s jeho ochranou a vymožiteľnosťou na Slovensku?

Právo duševného vlastníctva je jedným z najrozsiahlejších oblastí súkromného práva a je úzko späté s relatívne novým odvetvím práva, ktorým je internetové a počítačové právo. V súčasnosti, keď je internetizácia spoločnosti na pomerne vysokej úrovni, je práve internet miestom, ktoré poskytuje nielen priestor pre rozširovanie diel, poznatkov a priestor pre propagáciu, ale zároveň je miestom, kde sa právo duševného vlastníctva porušuje snáď najčastejšie.

Znalosť práv a povinností v oblasti práva duševného vlastníctva a internetového práva je preto nevyhnutná a mala by byť povinnou výbavou nielen každého právnika, ale aj každého občana či podnikateľa.

Najznámejší slovenský právny portál www.najpravo.sk spolu s neziskovou organizáciou European Information Society Insitute (EISi) pripravili pri príležitosti Svetového dňa informovanosti o rozvoji v dňoch 22.10-28.10 pre širokú verejnosť akciu Týždeň práva duševného vlastníctva na portáli najpravo.sk.

Pre širokú verejnosť budú k dispozícii rozhovory, články, ankety a súťaže na tému právo duševného vlastníctva a informačných technológií. Rešpektované osobnosti tohto odvetvia sa predstavia v osobných rozhovoroch, aby sa podelili o svoje skúsenosti a špecializované advokátske kancelárie vyjadria názor, ako vidia vymožiteľnosť týchto práv pred slovenskými súdmi a kde vidia problémy dnešného nastavenia systému.

Čitatelia sa počas tohto týždňa dozvedia napríklad aj to, či je sťahovanie hudby z internetu nelegálne, či sa môžu diela autorov citovať bez obmedzenia alebo či sa môžu používať obchodné značky iných podnikateľov v reklamách. Zaujímavým môže byť pre čitateľa aj to, či je „odkukanie" kúzelníckeho triku a jeho následné používanie dovolené.

Partnermi akcie Týždeň práva duševného vlastníctva na portáli najprávo.sk sú:

  • EISi - nezisková organizácia, ktorá sa zaoberá prienikom technológií, práva a informačnej spoločnosti. EISi slúži ako neuniverzitné centrum pre výskum internetového práva a práva duševného vlastníctva a popri tom aktívne bojuje za ochranu práv a slobôd internetových užívateľov, spotrebiteľov a poskytovateľov služieb a
  • IURA EDITION - popredné odborné vydavateľstvo na Slovensku, ktoré sa zaoberá prevažne vydávaním právnickej a ekonomickej literatúry v tlačenej a elektronickej podobe a je výhradným dodávateľom softvéru ASPI pre Slovenskú republiku. 
Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4090

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: