Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Tvrdenia politikov a právo občanov na informácie o podkladoch tvrdení

najpravo.sk • 16.1. 2012, 16:17

Pokiaľ nemá tvrdenie verejného predstaviteľa oporu v dokumentoch povinného subjektu podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám, nemôže žiadateľ takúto informáciu vyžadovať. K takémuto záveru dospel Najvyšší správny súd Českej republiky vo veci kasačnej sťažnosti občianskeho združenia Občania za ochranu kvality bývania v Brne.

Združenie požadovalo s odkazom na zákon o slobodnom prístupe k informáciám od Juhomoravského kraja (povinnom subjekte podľa uvedeného zákona) poskytnutie všetkých dokumentov, z ktorých vychádzal a ktoré dokazujú slová námestníka hajtmana Juhomoravského kraja vyslovené na zasadnutí zastupiteľstva: „...určité politické skupiny v Rakúsku, ktoré platia niektorých aktivistov, ktorí nás bombardujú, majú obrovský záujem o to, aby trasa diaľnice Brno – Viedeň išla cez Břeclav..".

„Najvyšší správny súd nemôže zdieľať názor, že všetky vyjadrenia verejných predstaviteľov musia vychádzať a byť zachytené v dokumentoch povinného subjektu, ktorým zo zákona nie je samotný predstaviteľ. Predstaviteľ môže konať ako politik a verejne prezentovať svoj názor, bez toho, že by bol tento názor akokoľvek podložiteľný. Za svoje tvrdenia však takýto predstaviteľ nesie svoju vlastnú politickú alebo hoci aj právnu zodpovednosť a nemôže sa skrývať za orgán, v ktorom pôsobí". uviedol k rozhodnutiu sudca Najvyššieho správneho súdu Jan Vyklický.

Podľa Najvyššieho správneho súdu Českej republiky, pokiaľ tvrdenia predstaviteľa z dokumentov (resp. podkladov) povinného orgánu nevychádzajú, nemožno od orgánu verejnej moci vyžadovať podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám, aby tvrdenia predstaviteľa odôvodňoval. Žaloba, ktorou sa domáha informácie vydaním dokumentov, ktoré povinný subjekt nemá a mať ani nemusí, preto nemôže byť úspešná.

„Rozsudok Najvyššieho správneho súdu rozhodne nie je polemikou o práve verejnosti na informácie o činnosti orgánov verejnej moci a ich povinnosti takéto informácie poskytnúť. Nejde vôbec o podstatu uvedeného práva, ale o to, kto je (prípadne nie je a prečo) povinný informáciu poskytnúť". dodal sudca Vyklický.

Celé znenie predmetného rozhodnutia nájdete TU (4 As 30/2011).

Autor: Bc. Sylva Dostálová, tlačová hovorkyňa Najvyššieho správneho súdu
Zdroj: www.nssoud.cz
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1908

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: