Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súdy nepochopiteľne neukladajú peňažné tresty

najpravo.sk • 22.11. 2016, 17:57

Najvyššie štátne zastupiteľstvo Českej republiky ako aj Najvyšší súd ČR sa spoločne usilujú o to, aby súdy v Českej republike viac využívali možnosť udeľovania alternatívnych trestov, konkrétne peňažných trestov.

„Statistiky hovoří o tom, že peněžité tresty tvoří v České republice jen zhruba 4% všech udělovaných trestů. Většina z nich je přitom udělena ve spojitosti s trestnou činností v dopravě. Peněžité tresty jsou však účinným postihem rovněž u pachatelů majetkové a hospodářské trestné činnosti.“ konštatujú iniciátori. 

Peňažný trest má byť uprednostnený pred trestom odňatia slobody

Iniciátori aktivity poukazujú na to, že v západnej Európe súdy využívajú peňažné tresty skoro v celom spektre svojej rozhodovacej činnosti na trestnom úseku.

„Například v Německu tvoří peněžité tresty 80% všech udělovaných trestů, v Nizozemsku zákon o peněžitých trestech z roku 1983 stanovuje, že peněžitý trest má být upřednostněn před trestem odnětí svobody, a to u všech trestných činů, dokonce i v případě, kdy lze uložit doživotní trest odnětí svobody.“

V súvislosti s uvedenou aktivitou sa zajtra uskutoční v budove NS ČR aj tlačová konferencia.

Slovenská legislatíva

Slovenský trestný zákon umožňuje súdu uložiť peňažný trest od 160 eur do 331 930 eur páchateľovi úmyselného trestného činu, ktorým získal alebo sa snažil získať majetkový prospech. Bez splnenia týchto podmienok môže súd peňažný trest uložiť, ak ho ukladá za prečin a vzhľadom na povahu spáchaného prečinu a možnosť nápravy páchateľa trest odňatia slobody neukladá.

Mladiství však majú výnimku. Peňažný trest vo výmere od 30 eur do 16 590 eur môže uložiť súd pri splnení podmienok ustanovených týmto zákonom, ak je mladistvý zárobkovo činný alebo jeho majetkové pomery uloženie tohto trestu umožňujú.

Slovenská legislatíva tiež umožňuje zaplatenie peňažného trestu v splátkach. Zákon uvádza, že ak to odôvodňuje výška uloženého peňažného trestu a osobné a majetkové pomery páchateľa, môže súd rozhodnúť, že peňažný trest zaplatí odsúdený v mesačných splátkach. Súčasne určí ich výšku a lehotu v dĺžke najviac jeden rok od nadobudnutia právoplatnosti odsudzujúceho rozsudku, do ktorej musí byť peňažný trest zaplatený.

Problémom širšej aplikácie na Slovensku je insolvencia

Peňažný trest však slovenský súd nesmie uložiť, ak by sa tým zmarila možnosť náhrady škody spôsobenej trestným činom. Pri ukladaní peňažného trestu Trestný zákon ukladá súdu povinnosť prihliadnuť na osobné a majetkové pomery páchateľa. Peňažný trest súd nesmie uložiť ani vtedy, ak je zrejmé, že ho odsúdený nebude schopný zaplatiť.

Náhradný trest odňatia slobody

Ak slovenský trestný súd ukladá peňažný trest, ustanoví pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, náhradný trest odňatia slobody až na päť rokov. Náhradný trest nesmie spolu s uloženým trestom odňatia slobody presahovať zákonom dovolenú hranicu trestnej sadzby. Zároveň sa ustanovuje, že ak by náhradný trest presiahol túto hranicu alebo ak je peňažný trest ukladaný popri treste odňatia slobody na doživotie, súd náhradný trest nesmie uložiť.

Zdroj: Najvyšší súd ČR, ASPI – Automatizovaný systém právnych informácií
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1414

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: