Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súdna rada SR žiada 100 nových sudcovských miest

najpravo.sk • 22.10. 2015, 17:48

Súdna rada Slovenskej republiky na svojom poslednom zasadnutí schválila stanovisko, v ktorom uvádza, že návrh štátneho rozpočtu súdnictva a kapitoly Najvyšší súd Slovenskej republiky na roky 2016 – 2018 v príjmovej časti rozpočtu vychádza z plnenia príjmov v predchádzajúcich rokoch a na jeho priaznivé plnenie majú vplyv jednorazové a náhodilé príjmy, napr. z peňažných trestov, kaucií, preplatok plynu, elektrickej energie, vratka poistného, refundácia zahraničných pracovných ciest, náhrada škody a pod., čo sa nemusí opakovať v nasledujúcich rokoch.

Súdna rada upozornila na výdavkovú časť rozpočtu súdov, kde navrhnuté rozpočtové prostriedky nepostačujú, resp. neumožňujú v plnom rozsahu zabezpečiť najmä:

  • primerané platové náležitosti zamestnancov súdnictva vrátane odvodov,
  • rozvoj informačných systémov,
  • personálne posilnenie súdnictva z dôvodu plnenia novovzniknutých úloh, a s tým súvisiace platové náležitosti vrátane odvodov,
  • prevádzkové výdavky na opravu a údržbu, odstraňovanie havarijných stavov a obnovu techniky a interiérového zariadenia,
  • investičné potreby rezortu v oblasti správy budov, strojov, zariadení a dopravných prostriedkov;

Vo svojom stanovisku tiež Súdna rada SR poukázala na nevyhnutnosť zabezpečiť nové reprezentatívnejšie sídlo pre Najvyšší súd Slovenskej republiky, ktorý momentálne sídli v jednej budove s Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky v priestoroch, ktoré užíva na základe zmluvy o výpožičke, resp. prideliť prostriedky na obstaranie novej budovy a zároveň na nevyhnutnosť zabezpečiť finančné prostriedky na rekonštrukciu sídla Okresného súdu Bratislava I.


Z tohto dôvodu je podľa Súdnej rady SR nevyhnutné doplniť požadované finančné zdroje potrebné na financovanie základných úloh súdnictva uvedené v návrhu prioritných výdavkových titulov za súdnictvo na rok 2016.

Okrem iného zo stanoviska Súdnej rady vyplýva návrh o navýšenie počtu sudcov o 100 osôb a primeraný počet zamestnancov súdov pričom predsedníčke Súdnej rady Slovenskej republiky sa uložilo prerokovať nezohľadnené požiadavky súdov s ministrom financií Slovenskej republiky a ministrom spravodlivosti Slovenskej republiky.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1351

Nový príspevok

bez nadpisu

Najskôr by sa mala Súdna rada zamerať na efektivitu práce sudcov a ich dochádzku. Na kontrolu ako je využívaný čas práce na doma. či sudcovia vôbec ťahajú spisi domov alebo je to len ich ospravedlnenie neprítomnosti v práci. Či je vôbec dôvod pracovať doma. Či je rovnaká pracovná zaťaženosť sudcov na rôznych súdoch a skôr nerozmýšľať nad tým ako vytvoriť podmienky na možnosť presunu sudcov na jednotlivé súdy v prípade potreby. Ak bude práca na súdoch starostlivo zorganizovaná a efektívna zrejme nebude potreba navyšovania o 100 sudcov ale stačilo by aj menej a na pomoc radšej pritiahnuť vyškolený súdny personál, veď dobre pripravený spis veľmi uľahí pracu sudcu. A zabezpežiť pre nich kvalitné pracovné podmienky a aj ohodnotenie aby neodchádzali po zlej životnej skúsenosti na súdoch a nevenovali sa organizovaniu protestných zhromaždení a štrajkom. Bude to stáť určite menej a prínos bude dostatočný. Skúste najprv takto.

Xy | 23.10.2015 09:44
PoUtStŠtPiSoNe
: