Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súdna rada: Politický nátlak s cieľom zastrašovať a nepravdivo obviňovať, nie je prípustný

najpravo.sk • 25.6. 2013, 21:09

Súdna rada Slovenskej republiky po prerokovaní návrhu stanoviska Súdnej rady Slovenskej republiky k útokom na Ústavný súd Slovenskej republiky a zvlášť predsedníčku Ústavného súdu Slovenskej republiky, na svojom 8. zasadnutí vyjadrila nesúhlas s útokmi niektorých politikov na Ústavný súd Slovenskej republiky a zvlášť predsedníčku Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Súdna rada vo svojom uznesení ďalej uvádza, že v demokratickom a právnom štáte nie je možné bezdôvodne spochybňovať legitimitu Ústavného súdu Slovenskej republiky a odbornosť predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky. Takýmto spôsobom dochádza k podkopávaniu základných princípov právneho štátu a k znižovaniu dôveryhodnosti sudcov.

Za predmetné uznesenie hlasovalo celkovo 13 členov Súdnej rady SR. Proti tomuto uzneseniu boli dvaja členovia rady, jeden sa zdržal, dvaja boli neprítomní. V odlišnom stanovisku Mgr. Dušana Čima a JUDr. Rudolfa Čirča k predmetnému uzneseniu títo sudcovia kritizujú, že na rokovanie o bode programu zavŕšenom prijatím tohto uznesenia predovšetkým neboli vôbec dodržané procedurálne požiadavky.

„Pokiaľ ide o vecný obsah uznesenia, jeho prijatím a to navzdory pokusom o čiastočné úpravy textu doň zakomponovaného nesúhlasného stanoviska súdna rada celkom jednoznačne vyjadrila záujem postaviť sa predovšetkým na obranu osoby súčasnej predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky, zjavne v záujme túto podporiť voči prejavom kritiky za jej postupy v jednom zo stále prebiehajúcich konaní pred ústavným súdom. Pominúc to, že takto sa súdna rada tiež (hoc aj len nepriamo) postavila na jednu zo strán vyššie spomenutého konania, vyjadrením svojho nesúhlasu výlučne s „útokmi niektorých" (bližšie však neidentifikovaných) „politikov" evidentne obišla problém absolútne nevhodného vyjadrovania sa svojho vlastného predsedu na adresu niektorých sudcov ústavného súdu i na adresu inštitúcie ako takej." uviedli sudcovia Mgr. Dušan Čimo a JUDr. Rudolf Čirč.

Zdroj: sudnarada.gov.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1797

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: