Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Stanovisko Súdnej rady SR k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Občiansky zákonník a niektoré ďalšie zákony

najpravo.sk • 26.3. 2019, 19:20

Portál najprávo.sk vám prináša v plnom znení schválené stanovisko Súdnej rady Slovenskej republiky k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov a niektoré ďalšie zákony (schválené na zasadnutí v pondelok 25. marca 2019):

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo spravodlivosti“) predložilo na neformálne pripomienkové konanie návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov a niektoré ďalšie zákony.

Tak ako sa uvádza v dôvodovej správe, predložený legislatívny návrh nadväzuje na vládou Slovenskej republiky schválený Legislatívny zámer Občianskeho zákonníka v roku 2009. Vláda Slovenskej republiky zároveň uložila podpredsedovi vlády a ministrovi spravodlivosti predložiť na rokovanie vlády paragrafové znenie návrhu zákona, t.j. nový Občiansky zákonník, s cieľom uskutočnenia rekodifikácie súkromného práva v Slovenskej republike.

Za účelom vypracovania nového Občianskeho zákonníka bola zriadená ministrom spravodlivosti Slovenskej republiky Komisia pre rekodifikáciu súkromného práva (ďalej len „rekodifikačná komisia“), zložená z odborníkov právnických profesií. Na jednotlivých čiastkových úlohách pracovali menšie pracovné skupiny, ktoré boli zamerané na jednotlivé oblasti súkromného práva, t.j. príprava paragrafového znenia podľa oblastí.

V súčasnosti je na webovej stránke ministerstva spravodlivosti zverejnený návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov a niektoré ďalšie zákony s možnosťou pripomienkovania navrhovanej legislatívnej úpravy v termíne do 31. marca 2019.

Ide o veľmi rozsiahlu legislatívnu úpravu, ktorá sa týka predovšetkým zmeny Občianskeho zákonníka a Obchodného zákonníka.

Súdna rada Slovenskej republiky oceňuje doterajšiu prácu rekodifikačnej komisie a jej pracovných skupín.

Vzhľadom na rozsah navrhovaných zmien, ktoré sú predložené ako novela Občianskeho zákonníka a ďalších zákonov, Súdna rada Slovenskej republiky odporúča v tomto štádiu odbornú širokú diskusiu, tak ako to vyplýva i zo záverov rokovania Predsedníctva rekodifikačnej komisie zo dňa 5. septembra 2017. Zastáva názor, že na uplatnenie predmetného legislatívneho návrhu nepostačuje zverejnenie návrhu s možnosťou zasielania pripomienok. Na takýto novelou neobvykle navrhovaný rozsiahly zásah do Občianskeho zákonníka, ako aj Obchodného zákonníka, sú potrebné organizované odborné diskusie na úrovni právnickej obce ako aj akademickej. Veľmi dôležité je s jednotlivými témami oboznámiť aj širokú verejnosť na diskusných fórach tak, aby takáto prelomová zmena sa stretla so širokou podporou. Odborná i laická diskusia je žiadaná už pri vypracovanom paragrafovom znení, a to i z dôvodu zavedenia nových inštitútov záväzkového práva. Práve takého organizované odborné diskusie by mohli napomôcť k precizovaniu aj niektorých zavedených nových pojmov tak, aby terminologicky boli akceptovateľné a uplatniteľné v praxi. Podpora takýchto diskusií vychádza aj z pripomienok sudcov a sudcovských samospráv, nakoľko práve pre rozhodovanie súdov v sporoch je nevyhnutné, aby si sudcovia osvojili navrhované nové inštitúty a postupy.

Tiež je potrebné poukázať na to, že podľa dostupných informácií rekodifikačná komisia, resp. predsedníctvo, naposledy zasadalo 5. septembra 2017 a nie je známe, či k predloženému návrhu sa vyjadrovalo aj plenárne zasadnutie rekodifikačnej komisie. Podľa zápisnice z prvého plenárneho zasadnutia rekodifikačnej komisie, výsledky pracovných skupín mali byť vždy prezentované na plenárnom zasadnutí rekodifikačnej komisie.

V závere Súdna rada Slovenskej republiky konštatuje, že vzhľadom na rozsiahlu novelu, je žiaduce zvážiť, či namiesto tejto legislatívnej úpravy, nepredložiť komplexný nový Občiansky zákonník, tak ako to vyplýva zo schváleného legislatívneho zámeru.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1456

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: