Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aktivisti OCCUPY GP chcú vyzvať Generálnu prokuratúru formou protestu

najpravo.sk • 30.4. 2012, 18:18

Na 1. mája 2012 o 8:00 je naplánovaná akcia OCCUPY GP, ktorá je podľa jej organizátorov spontánnou akciou občanov, ktorí vyjadrujú nesúhlas so spôsobmi vyšetrovania všetkých korupčných, ako aj iných, politicky a morálne závažných káuz po roku 1989, vrátane kauzy Gorila. Aktivisti OCCUPY GP s nenásilným protestom chcú vyzvať Generálnu prokuratúru k razantnej činnosti a objektívnej informovanosti verejnosti, uvádzajú organizátori na sociálnej sieti Facebook.

Hlavnými požiadavkami organizátorov sú pravidelné informovanie verejnosti prostredníctvom TASR o postupe vo vyšetrovaniach v mesačných intervaloch tak, aby sa nenarušil priebeh vyšetrovania, zbavenie mlčanlivosti všetkých terajších alebo bývalých príslušníkov SIS a ostatných osôb, viazaných mlčanlivosťou, vo veci vyšetrovaných káuz, zverejnenie a informovanie verejnosti o všetkých kauzách, v pozadí ktorých je podozrenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa alebo korupcie, ktoré generálna prokuratúra zamietla od roku 1990, spravodlivé potrestanie a morálne odsúdenie osôb, podieľajúcich sa na korupčných kauzách, vrátane vrátenia majetku, získaného nezákonným spôsobom, štátu, dôsledné aplikovanie zákona o preukazovaní pôvodu majetku u osôb, ktoré sú spojené s kauzami, v pozadí ktorých je podozrenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa alebo korupcie, pravidelné informovanie verejnosti o postupe pri súdnom spore Haščák verzus Nicholson a objektívne vyšetrenie brutálneho zásahu policajtov proti demonštrantom 9.3.2012.

Reakcia Generálnej prokuratúry SR

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky rešpektuje právo občanov na akékoľvek ich zhromaždenie, resp. protest, ktorý prebehne v súlade s príslušnými zákonmi.

K jednotlivým požiadavkám akcie OCCUPY GP uviedla vo svojom vyjadrení nasledovné:

K tzv. kauze Gorila a k ďalším požiadavkám s touto kauzou súvisiacich:

Vec dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry a vyšetruje špeciálny tím Policajného zboru Slovenskej republiky. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky nevstupuje a ani nemôže vstupovať do ich procesného postavenia. Len tieto orgány sú oprávnené informovať verejnosť o svojej činnosti. O vine a treste rozhoduje súd, nie Generálna prokuratúra Slovenskej republiky.

K zákonu o preukazovaní pôvodu majetku:

Zo zákona č. 101/2010 Z. z. o preukazovaní pôvodu majetku vyplýva (§ 3 ods.1), že ak má orgán verejnej moci dôvodné podozrenie, že majetok osoby bol nadobudnutý z nelegálnych príjmov, je to povinný bezodkladne písomne oznámiť službe finančnej polície Policajného zboru (ďalej len finančná polícia). Ak skutočnosti podľa prvej vety zistí pri výkone svojich právomocí finančná polícia, môže začať konať podľa tohto zákona z vlastného podnetu.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky v tejto súvislosti, po zverejnení informácií z tzv. kauzy Gorila vstúpila do rokovania s finančnou políciou. Bolo zistené, že finančná polícia už začala šetrenie z vlastného podnetu v zmysle citovaného zákona, vo vzťahu k majetku osôb uvedených v „spise Gorila". Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sleduje stav šetrenia vo veci.

Zo štatistík finančnej polície vyplýva, že v r. 2011 bolo na finančnej polícii prijatých 60 oznámení od fyzických osôb a 9 vlastných podnetov. Z tohto počtu bolo 44 prípadov ukončených. V 1 prípade bol regionálnym oddelením finančnej polície predložený návrh na zaslanie podnetu Okresnej prokuratúre v Žiline na začatie konania. Majetok subjektu bol v tomto prípade najmenej o 1500 - násobok minimálnej mzdy vyšší ako preukázateľné príjmy. Ostatné prípady (24) zostali v r. 2012 naďalej v preverovaní.

K vyšetreniu zásahu policajtov na tzv. proteste Gorila, z 9. 3. 2012:

Na Okresnej prokuratúre Bratislava I je evidovaných celkovo 6 vecí. V jednom prípade je vznesené obvinenie pre trestný čin útoku na verejného činiteľa (§ 323 Trestného zákona), kde je obvinená konkrétna osoba O. H..

V druhom prípade sa vedie trestné konanie pre trestný čin poškodzovania cudzej veci (§ 245 Trestného zákona), pričom páchateľ je neznámy.

V troch prípadoch sa vedie trestné stíhanie pre trestný čin útoku na verejného činiteľa, pričom konania sú prerušené, nakoľko sa nepodarilo zistiť páchateľa.

V poslednom prípade bol útok na verejného činiteľa prekvalifikovaný na priestupok a postúpený príslušnému orgánu na prejednanie priestupku.

Voči zasahujúcim príslušníkom Policajného zboru Slovenskej republiky neboli začaté ani trestné ani disciplinárneho konania, nakoľko zákrok bol Inšpekciou ministerstva vnútra SR vyhodnotený ako zákonný a primeraný.

K informovaniu verejnosti o súdnom spore Jaroslava Haščáka a Toma Nicholsona:

Prokuratúra nemôže informovať o civilných sporoch, v ktorých nie je účastníkom, resp. stranou sporu, z čoho vyplýva, že žiadnu „kauzu" Haščák verzus Nicholson neevidujeme. Je teda potrebné obrátiť sa na príslušný súd.

Zdroj: Facebook, GP SR
Ilustračné foto: stock.xchng

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1436

Nový príspevok

fandim

Suhlasím s nimi rada by som pripojila svoj súhlas alebo podpis na tento dôležitý protest.

gina | 01.05.2012 12:21

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: