Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

REKODIFIKÁCIA: Doručovanie

najpravo.sk • 2.6. 2015, 21:29

Dňa 21. mája 2015 schválila Národná rada Slovenskej republiky rekodifikáciu občianskeho procesného práva. Ako už isto viete, doterajší Občiansky súdny poriadok nahradia tri nové kódexy. V našom seriáli sa vám budeme snažiť priblížiť niektoré nové inštitúty a novú právnu úpravu.

Nová právna úprava doručovania v Civilnom sporovom poriadku (CSP) sa snaží reagovať na jedno z najväčších negatív doterajšej právnej úpravy civilného procesu. Ako uvádza predkladateľ v dôvodovej správe, práve doručovanie spôsobovalo najväčšie prieťahy v konaní, čím sa ochrana porušených alebo ohrozených subjektívnych práv stávala menej efektívnou a rýchlou. Navrhovaná koncepcia doručovania má podľa predkladateľa potenciál výrazne zefektívniť a zrýchliť súdne konanie, a to:

  • zavedením nových moderných prvkov elektronickej komunikácie s procesnými stranami, ale
  • predovšetkým zavedením princípu prísnej zodpovednosti za správnosť údajov zapísaných vo verejných registroch.

Doručovanie písomností, ktoré sa nedoručujú do vlastných rúk

1. Elektronická schránka

Písomnosti, ktoré sa nedoručujú do vlastných rúk sa preferenčne doručujú elektronickými prostriedkami, vrátane elektronickej stránky podľa z. č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente) v znení zákona č. 214/2014 Z. z.).

2. Elektronická adresa na doručovanie

CSP umožňuje strane zvoliť si elektronickú adresu na doručovanie. Ak strana požiada o doručovanie na elektronickú adresu, súd ďalej nezisťuje, či sa s písomnosťou adresát oboznámil a považuje ju za doručenú po troch dňoch od jej odoslania. Zdôrazňujeme, že podľa § 105 ods. 2 OSP sa na elektronickú adresu určenú stranou doručí len ak nie je možné doručiť písomnosť do elektronickej schránky.

3. Doručujúci orgán (poštový podnik, súdny doručovateľ)

Ak nejde o doručovanie do elektronickej schránky podľa osobitného predpisu, o doručovanie v osobitných prípadoch (osoby vo výkone trestu, vo väzbe, osoby umiestnené v ústavnej starostlivosti alebo ochrannej výchove, vojaci, diplomati) a adresát neuviedol inú adresu na doručovanie, doručuje súd písomnosti

  • fyzickej osobe na adresu evidovanú v registri obyvateľov Slovenskej republiky, alebo adresu miesta pobytu cudzinca na území Slovenskej republiky podľa druhu pobytu cudzinca,
  • právnickej osobe na adresu sídla zapísaného v obchodnom registri alebo inom verejnom registri.

    Fikcia doručenia

    Podľa novej právnej úpravy v § 112 CSP, ak nie je možné doručiť písomnosť, ktorá sa nedoručuje do vlastných rúk, na adresu podľa § 106, t. j. adresa evidovaná v registri obyvateľov SR pri fyzickej osobe a adresa sídla pri právnickej osobe, písomnosť sa považuje dňom vrátenia nedoručenej zásielky súdu za doručenú, a to aj vtedy, ak sa adresát o tom nedozvie.

    Možnosť odpustenia zmeškania lehoty

    Ak bola písomnosť doručená fikciou (či už pri doručovaní do vlastných rúk alebo inak ako do vlastných rúk) a jej doručením začala plynúť lehota, ktorú adresát zmeškal, pretože sa o písomnosti nedozvedel, súd zmeškanie lehoty odpustí, len ak sa z ospravedlniteľného dôvodu adresát na evidovanej adrese nezdržiaval a v tejto súvislosti neporušil žiadnu právnu povinnosť.

    Predkladateľ uviedol, že toto ustanovenie predstavuje osobitnú úpravu vo vzťahu k všeobecnému režimu odpustenia lehoty a v odôvodnených prípadoch zmierňuje účinky prísnej objektívnej zodpovednosti za správnosť údajov zapísanú do verejných registrov. Kumulatívne sa zaviedlo pri odpustení zmeškania lehoty podľa tohto ustanovenia preukázanie nezdržiavania sa na adrese zapísanej vo verejných registroch a neporušenie žiadnej právnej povinnosti vyplývajúcej z predpisov administratívneho práva o hlásení pobytu obyvateľstva.

    Otázky:

    Ako súd doručuje, ak fyzická osoba nemá adresu evidovanú v registri obyvateľov SR?

    Ak fyzická osoba nemá adresu evidovanú v registri obyvateľov Slovenskej republiky, doručuje súd písomnosti tejto fyzickej osobe oznámením na úradnej tabuli súdu a na webovej stránke príslušného súdu. Písomnosť sa považuje po 15 dňoch od zverejnenia oznámenia za doručenú, a to aj vtedy, ak sa adresát o tom nedozvie. (§ 106 ods. 3).

    Súd už nebude zisťovať podľa novej právnej úpravy skutočný pobyt strany a vždy sa uspokojí len s evidovaným pobytom (samozrejme, ak nedoručí elektronicky)?

    CSP upravuje osobitné ustanovenie o doručovaní žaloby fyzickej osobe. Dôvodová správa konštatuje, že pravidlom pri doručovaní žaloby fyzickej osobe bude obligatórnosť vyšetrovacích úkonov vo vzťahu k pobytu žalovaného, napríklad dopytom na Sociálnu poisťovňu, daňový úrad, ústav na výkon trestu a pod. Tieto vyšetrenia však súd robí v konaní iba raz, ak je to potrebné, a to v štádiu doručovania žaloby.

    Postup pri doručovaní žaloby bude teda taký, že ak sa žalobu nepodarí doručiť žalovanému, ktorý je fyzickou osobou, na adresu evidovanú v registri obyvateľov, je súd povinný urobiť všetky úkony potrebné na zistenie skutočného pobytu žalovaného. Ak bola zistená iná adresa a ak sa súdu nepodarí žalobu doručiť ani na takto zistenú adresu prípadne sa iná adresa nezistí,  zverejní súd oznámenie o podanej žalobe na úradnej tabuli súdu a na webovej stránke príslušného súdu. Žaloba sa považuje po 15 dňoch od zverejnenia oznámenia za doručenú, a to aj vtedy, ak sa adresát o tom nedozvie. Ďalšie písomnosti súd žalovanému doručuje na adresu evidovanú v registri obyvateľov.

    Bude sa môcť doručovať platobný rozkaz s fikciou doručenia?

    Tak ako podľa súčasnej úpravy, tak aj podľa novej právnej úpravy, platobný rozkaz spolu so žalobou súd doručuje žalovanému do vlastných rúk. CSP výslovne v ustanovení § 266 ods. 2 vylučuje na doručovanie platobného rozkazu aplikáciu ustanovenia § 111 ods. 3 (fikcia doručenia pri doručovaní do vlastných rúk dňom vrátenia zásielky) a § 116 (fikcia doručenia pri doručovaní žaloby fyzickej osobe - po 15 dňoch od zverejnenia oznámenia).

    Ak teda nebude možné doručiť platobný rozkaz čo i len jednému subjektu na strane žalovaného, súd platobný rozkaz zruší v plnom rozsahu (to neplatí, ak ide o samostatné spoločenstvo podľa § 76).

    Bude sa môcť doručovať fikciou doručenia v spotrebiteľskom spore žalovanému žaloba spolu s uznesením, ktorým sa uloží žalovanému povinnosť vyjadriť sa k žalobe pod hrozbou rozhodnutia rozsudkom pre zmeškanie?

    Druhá hlava tretej časti, nazvaná „Spory s ochranou slabšej strany“ (prvý diel tejto hlavy s názvom „Spotrebiteľské spory“ okrem iného v ustanovení § 299 ods. 1 CSP upravuje, že ustanovenia o rozsudku pre zmeškanie sa nepoužijú, ak by mal byť tento rozsudok vydaný v neprospech spotrebiteľa. Predkladateľ v dôvodovej správe uviedol, že vylúčenie kontumačných rozsudkov v neprospech spotrebiteľa je prejavom protektívnej funkcie tohto konania, z tohto dôvodu predkladateľ volil odklon od všeobecného procesného režimu kontumačného rozsudku.

    Doručovanie písomností do vlastných rúk

    Do vlastných rúk sa bude doručovať tak, že adresát potvrdí prijatie písomnosti na potvrdení o doručení písomnosti (doručenka). Pri doručovaní do vlastných rúk sa teda preferenčne nebude aplikovať doručovanie do elektronickej schránky resp. na určenú e-mailovú adresu. Tak ako podľa súčasnej úpravy, do vlastných rúk sa budú doručovať písomnosti, pri ktorých tak ustanovuje zákon, a písomnosti, pri ktorých to nariadi súd.

    Ak nie je možné doručiť písomnosť na adresu podľa § 106 CSP, teda na adresu evidovanú v registri obyvateľov SR, platí to isté ako pri ostatných zásielkach, ktoré sa nedoručujú do vlastných rúk, a teda písomnosť sa považuje dňom vrátenia nedoručenej zásielky súdu za doručenú, a to aj vtedy, ak sa adresát o tom nedozvie.

    Zákon výslovne zakazuje túto aplikáciu pri doručovaní platobného rozkazu (pozri § 266 ods. 2 CSP).

    Dôvodová správa upozorňuje na novinku, a to, že pri písomnostiach doručovaných do vlastných rúk môže ich prijatie na doručenke potvrdiť adresát zásielky alebo ním splnomocnená alebo poverená osoba.

    Ilustračné foto: najprávo.sk

    Ohodnoťte článok
    Hlasovalo: 3072

    Nový príspevok

    PoUtStŠtPiSoNe
    :