Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Životné minimum od 1. júla 2015

najpravo.sk • 2.6. 2015, 19:30

Aktuálny koeficient životných nákladov nízkopríjmových domácností, ktorý je rozhodujúci pre úpravu súm životného minima, má hodnotu 0,99848. To znamená, že vďaka vlaňajšej novele zákona ani tento rok sumy životného minima neklesnú.

Sumy životného minima sa tradične upravujú k 1. júlu bežného kalendárneho roka. Avšak vzhľadom na negatívny vývoj najmä koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností, ako aj v záujme neznižovania príjmov obyvateľov Slovenskej republiky, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny minulý rok navrhlo neuplatniť valorizačný mechanizmus úpravy jeho súm v prípade, ak jeden z koeficientov, ktorým sa majú v príslušnom kalendárnom roku upraviť sumy životného minima, bude nižší ako jedna alebo rovný jednej. V opačnom prípade by muselo dôjsť k zníženiu životného minima a dávok naň naviazaných tak, ako to hrozilo minulý rok, čomu sa však spomínanou novelou zákona podarilo predísť.

Neznížia sa preto napríklad rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa, príspevok na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, náhradné výživné, opakované peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, príspevky v rámci aktívnych opatrení na trhu práce, príspevky na uľahčenie osamostatnenia sa mladého dospelého a úhrady výdavkov na dieťa alebo mladého dospelého v profesionálnej rodine, ochrana príjmu prijímateľov sociálnych služieb, poberateľov sociálnych štipendií študentov stredných a vysokých škôl. Analogicky sa to týka tak daňového bonusu na dieťa, ako aj nezdaniteľných častí zo základu dane.

Životné minimum má vplyv aj na vznik nároku na predčasný starobný dôchodok a tiež na exekučné zrážky z dôchodkovej dávky.

Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je, že výška predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobku životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu alebo ak bol poistenec bol zúčastnený v II. pilieri, súčet predčasného starobného dôchodku z I. piliera a predčasného starobného dôchodku z II. piliera je vyšší ako 1,2-násobok životného minima.

Keďže sa životné minimum ani od 1. júla 2015 nemení, naďalej platí, že nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká od 237,80 eur mesačne, ak ide o poistenca, ktorý nebol zúčastnený v II. pilieri.

 „Pri výkone exekučného rozhodnutia zrážkami z dôchodkovej dávky sa nesmie zraziť základná suma, ktorou je 100 % životného minima. Životné minimum zostáva po 30. júni 2015 naďalej vo výške 198,09 eur. Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti nebude vykonávať prepočet exekučných zrážok, pretože výška exekučnej zrážky a vyplácaného dôchodku zostáva aj po 1. júli 2015 nezmenená.“ oznámuje vo svojom vyhlásení Sociálna poisťovňa.

Rovnako tak ostáva na výške určenej už od 1. 7. 2013 aj výška minimálneho výživného, ktorá sa odvíja od sumy minimálneho výživného, a to na úrovni 27,13 eura, a to aj od 1. 7. 2015.

Sumy životného minima ostávajú teda od 1.7.2015 nezmenené a ich výška bude aj naďalej nasledovná:

  • 198,09 € mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu
  • 138,19 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu
  • 90,42 € mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo nezaopatrené dieťa

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Sociálna poisťovňa, najprávo.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3608

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: