Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pripravuje sa ďalšia novela Civilného sporového poriadku a aj Zákona o upomínacom konaní

najpravo.sk • 20.11. 2020, 20:19

Ministerstvo spravodlivosti SR zverejnilo predbežnú informáciu o pripravovanom právnom predpise, ktorým je zákon č. 307/2016 Z. z. o upomínacom konaní a o doplnení niektorých zákonov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok v znení neskorších predpisov.

Základné ciele právnej úpravy

Cieľom materiálu je prehodnotenie právnej úpravy upomínacieho konania a konania o platobnom rozkaze v zákone č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok v znení neskorších predpisov najmä s ohľadom na judikatúru Súdneho dvora Európskej únie týkajúcu sa smernice Rady č. 93/13/EHS z 5. apríla 1993 o nekalých podmienkach v spotrebiteľských zmluvách.

Ministerstvo spravodlivosti SR navrhuje vypustenie povinnosti vecne odôvodniť odpor proti platobnému rozkazu, ktorý je podaný fyzickou osobou (žalovaným) v upomínacom konaní ako aj v konaní o platobnom rozkaze podľa zákona č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok v znení neskorších predpisov. Súčasne mieni upraviť poučenie pre žalovaného v tejto súvislosti.

Zhodnotenie súčasného stavu

Platná a účinná právna úprava obsiahnutá v zákone č. 307/2016 Z. z. o upomínacom konaní a o doplnení niektorých zákonov a v zákone č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok v znení neskorších predpisov obsahuje povinnosť vecne odôvodniť odpor proti platobnému rozkazu (a to bez ohľadu či je žalovaným fyzická osoba alebo právnická osoba). Súčasne sa odôvodnenie odporu nevyžaduje ani v konaní o európskom platobnom rozkaze, ktoré sa uskutočňuje na základe nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1896/2006 z 12. decembra 2006, ktorým sa zavádza európske konanie o platobnom rozkaze.

„Na základe navrhovanej právnej úpravy, fyzická osoba ako žalovaný nebude mať povinnosť vecne odôvodniť odpor podaný proti platobnému rozkazu, čím sa zjednoduší proces spojený s podaním odporu pre fyzické osoby a zlepší ich prístup k spravodlivosti.“ uvádza ministerstvo v predbežnej informácii.  

Spôsob zapojenia verejnosti do prípravy právneho predpisu

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách vecného zamerania.

Kontaktné údaje:

  • Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky
  • Sekcia legislatívy
  • Račianska 71
  • 813 11 Bratislava
  • email: milan.simkovic@justice.sk

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je december 2020

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 879
PoUtStŠtPiSoNe
: