Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pripravovaná novela CMP, Exekučného poriadku a ďalších predpisov

najpravo.sk • 2.9. 2020, 16:57

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 161/2015 Z. z. Civilný mimosporový poriadok v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súlade s Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky na roky 2020 až 2024, v ktorom sa vláda Slovenskej republiky zaviazala zlepšiť prístup k spravodlivosti tým, že sa osobitne zameria okrem iného aj na zlepšenie vymáhateľnosti nárokov.

Medzirezortné pripomienkové konanie končí 21. septembra 2020.

Účinnosť predkladaného návrhu zákona sa navrhuje od 1. marca 2022.

Zákon má zaviesť zmeny do nasledovných právnych predpisov:

  • Zákon č. 161/2015 Z. z. Civilný mimosporový poriadok
  • Zákon Slovenskej národnej rady č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov
  • Zákon Slovenskej národnej rady č. 323/1992 o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok)
  • Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok)
  • Zákon č. 307/2016 Z. z. o upomínacom konaní

Zmena spôsobu deklarovania vydržania vlastníckeho práva k nehnuteľnosti

Cieľom návrhu zákona je zmena spôsobu deklarovania vydržania vlastníckeho práva k nehnuteľnosti a práva zodpovedajúceho vecnému bremenu tak, aby bola zabezpečená ochrana vlastníckeho práva za súčasného zachovania princípu právnej istoty. Toto oprávnenie sa vyníma z právomoci notárov, nakoľko v rámci vydávania osvedčení o vyhlásení vydržania notármi boli evidované určité problémy pri aplikácii súčasnej právnej úpravy a v niektorých prípadoch došlo aj k zneužitiu tohto právneho inštitútu na úkor ústavnej ochrany vlastníckeho práva.

Aj vzhľadom na uvedené, ako aj vzhľadom na samotný charakter právneho inštitútu vydržania vlastníckeho práva k nehnuteľnosti alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu, ktorý je špecifický nadobudnutím vecného práva ex lege bez konštitutívneho rozhodnutia príslušného orgánu verejnej moci, sa navrhuje prenesenie tejto právomoci na súd, ktorý v rámci zákonom ustanoveného procesu potvrdí nadobudnutie vlastníckeho práva k nehnuteľnosti alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu vydržaním, alebo návrh na vydanie takéhoto rozhodnutia zamietne ak zistí, že neboli splnené hmotnoprávne podmienky vydržania navrhovateľom. Na účely právnej istoty sa v rámci konania o potvrdení vydržania zabezpečuje zverejnenie informácie o tomto procese (publicita).

Zmeny v Notárskom poriadku

Okrem uvedeného sa navrhuje aj zmena právnej úpravy týkajúca sa mlčanlivosti notárov a zapožičiavania spisov oprávneným osobám tak, aby došlo k odstráneniu nadbytočnej a neefektívnej administratívnej záťaže a súčasne aj k odstráneniu konaní, ktoré smerujú k znemožňovaniu alebo k sťažovaniu výkonu štátneho dohľadu nad činnosťou notárov.

Nový súdny poplatok

V súvislosti so zavedením nového konania o potvrdení vydržania sa navrhuje zavedenie nového súdneho poplatku za podanie návrhu na začatie konania o potvrdení vydržania vo výške 99,50 eur.

Zmeny v Exekučnom poriadku

Návrh zákona sa predkladá tiež z dôvodu vzniknutej potreby zefektívniť a zrýchliť vymáhateľnosť nárokov v exekučných konaniach vedených najmä na uspokojenie práv na nepeňažné plnenia, pričom súčasne sa rieši aj problematika vynucovania povinností dotknutých osôb v exekučných konaniach všeobecne, plnenie ktorých je potrebné pre riadne a rýchle ukončenie vedeného exekučného konania. Na tento účel sa navrhuje zavedenie nových donucovacích opatrení, ktoré je súdny exekútor oprávnený použiť v exekučnom konaní na účel vynútenia splnenia uloženej povinnosti povinného alebo iných osôb, ktorých účasť a súčinnosť je potrebná pre ukončenie vedeného exekučného konania, vrátane procesných pravidiel ukladania týchto donucovacích opatrení.

Návrh zákona zavádza štyri základné donucovacie opatrenia, a to peňažnú pokutu, zadržanie vodičského preukazu, použitie technických prostriedkov brániacich užívaniu veci a zadržanie osvedčenia o evidencii vozidla časť I alebo časť II alebo dokladov osvedčujúcich spôsobilosť dopravného prostriedku na jeho prevádzku, ktoré môžu byť uložené len pri zachovaní zásady vyváženosti a primeranosti vzťahu donucovacieho opatrenia k vynucovanej povinnosti a za zákonom ustanovených podmienok.

Základnou funkciou donucovacích opatrení je funkcia prevenčná a tieto novo zavedené donucovacie opatrenia majú slúžiť na vynútenie a upevnenie súdnej autority a tým majú viesť k rýchlemu a efektívnemu plneniu povinností povinných osôb v exekučnom konaní a súčasne k rýchlej a účinnej ochrane práv a oprávnených záujmov dotknutých osôb, najmä k rýchlemu, hospodárnemu a efektívnemu vymoženiu nárokov vymedzených v exekučnom titule v exekučnom konaní.

Okrem uvedeného návrh zákona obsahuje legislatívne a legislatívno-technické úpravy právnej úpravy uspokojenia práv na nepeňažné plnenie, ktoré smerujú najmä k zefektívneniu týchto spôsobov vymáhania nepeňažných plnení a k sprecizovaniu právnej úpravy týkajúcej vedenia exekučných konaní.

Zmena zákona o upomínacom konaní

Do zákona sa zavádza ustanovenie, podľa ktorého na účely určenia príslušnosti súdu na pokračovanie v konaní sa príslušnosť súdu určuje podľa okolností, ktoré tu sú v čase podania návrhu na pokračovanie v konaní.

Navrhovaným ustanovením sa majú odstrániť aplikačné problémy pri určení príslušnosti súdu pri podaní návrhu na pokračovanie v konaní, kedy sa príslušnosť súdu určuje podľa okolností existujúcich v čase podania návrhu na pokračovanie v konaní, pričom túto príslušnosť posudzuje Okresný súd Banská Bystrica a až po zistení, že nie je príslušným súdom na pokračovanie v konaní, postupuje vec príslušnému súdu.

Viac informácií a navrhované znenie zákona nájdete na portáli slov-lex TU

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1118

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: