Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Gabriel Šípoš: Dobré rozhodnutia sa odvíjajú od výberu dobrých sudcov

najpravo.sk • 27.8. 2020, 19:46

Dobré rozhodnutia sa odvíjajú od výberu dobrých sudcov. Uviedol to riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš na dnešnom prvom stretnutí s predsedom Najvyššieho súdu Jánom Šikutom a vedúcou Kancelárie Najvyššieho súdu Zuzanou Flakovou. Na rokovaní sa za Transparency International zúčastnili aj projektový koordinátor Ľuboš Kostelanský a senior právnik Ján Ivančík.

Morálne kvality uchádzačov o post sudcu

Zástupcovia TIS na stretnutí pripomenuli, že až 88 % občanov si myslí, že slovenské súdy sú skorumpované a slovenskú justíciu považuje za nezávislú iba menej ako 30% občanov. Preto dlhodobo sledujú pomery na slovenských súdoch a prokuratúre. V tejto súvislosti venovali pozornosť najmä výberu sudcov na Najvyšší súd. Ján Šikuta zdôraznil, že morálne kvality uchádzačov o post sudcu Najvyššieho súdu sú prinajmenšom rovnako dôležité ako ich prax a profesijné znalosti.

Prístup k rozhodnutiam nie je uspokojivý

Ďalšou témou, ktorá na stretnutí odznela, bola pripomienka zo strany TIS, že prístup občana k rozsudkom a rozhodnutiam súdov nie je uspokojivý. Zuzana Flaková v tejto súvislosti informovala o pripravovanom informačnom systéme Kancelárie Najvyššieho súdu, ktorý sa momentálne na súde vytvára za podpory Európskej únie.

Hostia z Transparency International na záver uviedli, že ako zástupcovia verejnosti by uvítali zverejňovanie analytických hodnotení činnosti Najvyššieho súdu. Ján Šikuta ocenil ich zámer a navrhol samostatné stretnutie. Na ňom TIS bližšie oboznámi vedenie súdu s iniciatívou, z ktorej vychádza ich požiadavka odpočtu činnosti Najvyššieho i ostatných súdov voči verejnosti.

Zdroj a foto: nsud.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 415

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: