Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Postup SAK po zmene zákona pri podmienkach praxe koncipientov

najpravo.sk • 22.2. 2019, 21:22

„Povinnosťou Slovenskej advokátskej komory je napomáhať budovaniu právneho štátu aj efektívnym rešpektovaním právnych predpisov. Aj napriek tomu, že prijatá novela zákona o advokácii je podľa nás z dôvodu retroaktivity protiústavná, budeme rešpektovať platný právny stav a urobíme všetko pre to, aby sme vedeli zabezpečiť riadnu aplikáciu schválenej novely a proaktívne prijať všetky opatrenia na jej úspešnú realizáciu.“ uvádza Slovenská advokátska komora vo svojom dnešnom vyjadrení.

Predsedníctvo SAK schválilo v súlade so zákonom požiadavku minimálneho povinného absolvovania iba 6 hlavných seminárov advokátskych koncipientov na vykonanie advokátskej skúšky počas zákonnej doby koncipientskej praxe v rozsahu 3 rokov. To znamená, že každý koncipient, ktorý má splnené aspoň 3 roky praxe a absolvoval povinné vzdelávanie v týchto troch rokoch, už nebude musieť absolvovať žiadne ďalšie semináre. „Zároveň  pracujeme na novom Vzdelávacom poriadku, ktorým sa stanovia nové pravidlá  rozsahu a obsahu cyklického vzdelávania advokátskych koncipientov.“

V súlade so zákonom o advokácii Slovenská advokátska komora umožní do šiestich mesiacov od požiadania vykonať advokátsku skúšku každému, kto spĺňa podmienky podľa zákona o advokácii, absolvoval vzdelávanie v rozsahu určenom predpisom komory, zaplatil poplatok a preukáže, že najneskôr ku dňu konania skúšky získal prax podľa zákona o advokácii. K dnešnému dňu (t. j. 22. februára 2019) je 1869 advokátskych koncipientov a bývalých koncipientov so splnenou praxou v zmysle zákona o advokácii.

„Vzdelávací a skúšobný systém advokátskych koncipientov je nastavený na obdobie piatich rokov a pri náhlej  nesystémovej zmene prakticky bez akéhokoľvek času na prípravu personálnych a materiálno-technických kapacít, môže byť problematické zvládnuť všetky potrebné procesy v zmysle zákonných lehôt. Aj napriek tomu sa snažíme robiť maximum a organizačno-technicky zabezpečiť zvýšený záujem o absolvovanie skúšok a v rámci kalendárneho roka sme zvýšili počet termínov na absolvovanie skúšok na dvojnásobok tak, aby mal čo najväčší počet záujemcov možnosť spraviť skúšku v čo najkratšom čase.“ uvádza komora.

Predsedníctvo SAK prijalo aj vnútorný predpis o uznávaní inej právnej praxe. Podľa zákona o advokácii Komora môže do praxe advokátskeho koncipienta započítať aj inú právnu prax, ak ňou advokátsky koncipient získal skúsenosti potrebné na výkon činnosti advokáta a podmienky započítania určí predpis komory.

Zdroj: www.sak.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 639

Nový príspevok

Hmmm

Uvidíme aké % koncipientov bude teraz robiť skúšky. Či to bude aspoň 10% :). Už doteraz skúšali v konflikte záujmov ako keby mal byť advokát truhlík a mal vedieť všetko.

Hmmm | 23.02.2019 21:30
PoUtStŠtPiSoNe
: