Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

NS ČR vydal stanovisko k poplatkom za správu úveru

najpravo.sk • 28.4. 2014, 20:38

Najvyšší súd Českej republiky (NS ČR) je podľa zákona povolaný sledovať a vyhodnocovať právoplatné rozhodnutia súdov. Takúto jeho činnosť v otázke rozhodovania o žalobách na vrátenie poplatkov za správu úveru v zmluvách o úvere napokon predpokladá aj nedávny nález Ústavného súdu ČR zo dňa 10. apríla 2014, sp. zn. III. ÚS 3725/2013. Po vyhodnotení predložených právoplatných rozhodnutí a na ich základe zaujalo občianskoprávne a obchodné kolégium NS ČR na návrh svojho predsedu v záujme zabezpečenia jednotného rozhodovania súdov v týchto veciach stanovisko vyjadriteľné v nasledujúcich záveroch:

I. Dojednanie o poplatku za správu úveru v zmluve o úvere nie je neurčité len preto, že neobsahuje úplný výpočet činností, za ktoré je poplatok dojednaný.

II. Na dojednanie o poplatku za správu úveru v zmluve o úvere sa nevzťahuje zákaz tých dojednaní v spotrebiteľských zmluvách, ktoré v rozpore s požiadavkou dobrej viery znamenajú na ujmu spotrebiteľa značnú nerovnováhu v právach a povinnostiach strán.

Z uvedeného vyplýva, že NS ČR nezdieľa opačné východiská niektorých súdov, ktoré žalobám spotrebiteľov na vrátenie tzv. bankových poplatkov, doposiaľ celkom výnimočne, vyhovovali. Argumentačne vychádza o. i. z toho, že skutočnosť, či a aké plnenie úverový veriteľ (banka) poskytol úverovému dlžníkovi (spotrebiteľovi) v rámci správy úveru, je pre posúdenie určitosti dojednania o poplatku za správu úveru nerozhodujúca.

Správu úveru možno vyložiť ako činnosť úverového veriteľa, ktorá nie je krytá inými dojednanými platbami (úrokom ako cenou poskytnutého kapitálu a ostatnými poplatkami za konkrétne služby), a ktorú úverový veriteľ na podklade zmluvy o úvere zabezpečuje službami (typicky poradenstvo a klientsky servis, informácie o úverovom vzťahu, zmeny zmluvy, vydávanie rôznych potvrdení) úverovému dlžníkovi po dobu trvania úverového vzťahu. Z ekonomického hľadiska každá cena odráža náklady predajcu a jeho maržu, a preto nie je neobvyklé ani nelegitímne, aby náklady úverového veriteľa na správu úveru kryl príslušný poplatok ako súčasť ceny plnenia.

Poplatok za spravovanie úveru je v zmysle občianskeho práva cenou plnenia, preto sa na dojednanie o ňom nevzťahuje možnosť súdneho prieskumu jeho primeranosti v zmysle ustanovení o ochrane spotrebiteľa.

Zdroj: NS ČR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2315

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: