Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nový detský komisár začne úradovať čoskoro

Eliška Mančíková • 13.8. 2015, 19:59

Dňa 28.7.2015 vyšiel v zbierke zákonov pod číslom 176 v čiastke 55 nový zákon o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Zákon sa zameriava na ochranu práv týchto dvoch skupín, ktoré im vyplývajú z dohovorov OSN, a to konkrétne z Dohovoru OSN o právach dieťaťa a Dohovoru OSN o právach ľudí so zdravotným postihnutím.

Dôvodom na prijatie zákona je skutočnosť, že  Slovenská republika ratifikovala Dohovor OSN o právach dieťaťa v roku 1991 a Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím v roku 2010, nemala však vytvorený nezávislý mechanizmus prijímania a preskúmavania sťažností od detí a od osôb so zdravotným postihnutím alebo v ich mene, ako ani monitorovanie implementácie uvedených Dohovorov. Táto skutočnosť bola obzvlášť nepriaznivo hodnotená v súvislosti so skutočnosťou, že Slovenská republika ratifikovala tzv. Tretí opčný protokol k Dohovoru OSN o právach dieťaťa o procedúre oznámení a rovnaký záväzok vyplýva aj z článku 33 Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím a z jeho opčného protokolu.  

Zákon nadobudne účinnosť 1.9.2015 a zavádza úplne nové inštitúty komisárov – osobitne pre deti a osobitne pre osoby so zdravotným postihnutím. Komisári (zvažoval sa aj názov ombudsmani) budú mať kompetencie, ktoré nemajú iné nezávisle orgány ochrany práv – napr. Kancelária verejnej ochrankyne práv či Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Nový zákon upravuje pôsobnosť, postavenie, voľbu, podmienky výkonu funkcie a zánik výkonu funkcie komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a takisto aj zriadenie a úlohy Úradu komisára pre deti a Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Komisár pre deti sa podieľa na ochrane práv detí podporou a presadzovaním práv priznaných dieťaťu  medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Komisár pre deti je nezávislý orgán, ktorý svoju pôsobnosť vykonáva oddelene od iných orgánov, ktorým osobitný predpis ustanovuje kompetencie v oblasti ochrany ľudských práv. Každý má právo obrátiť sa na komisára pre deti vo veci porušovania práv dieťaťa alebo ohrozovania práv dieťaťa. Dieťa má právo obrátiť sa na komisára pre deti priamo alebo prostredníctvom inej osoby aj bez vedomia rodičov, poručníka, opatrovníka alebo inej osoby, ktorej bolo dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov.

Komisár pre deti posudzuje (na základe podnetu alebo z vlastnej iniciatívy) dodržiavanie práv dieťaťa, monitoruje dodržiavanie práv dieťaťa najmä vykonávaním nezávislého zisťovania plnenia záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj uskutočňovaním výskumov a prieskumov na sledovanie stavu a vývoja v oblasti práv detí, presadzuje záujmy detí v spoločnosti, spolupracuje s deťmi priamo alebo prostredníctvom organizácií pôsobiacich v oblasti práv detí, konzultuje s deťmi veci, ktoré sa ich týkajú, skúma názory detí a podporuje ich záujem o verejné otázky, podporuje zvyšovanie povedomia o právach dieťaťa v spoločnosti, spolupracuje so zahraničnými subjektmi, ktoré sa podieľajú na výkone práv dieťaťa alebo ochrane práv dieťaťa.

Komisár pre deti je okrem iného oprávnený požadovať informácie a údaje na účely posúdenia dodržiavania práv dieťaťa a na účely monitorovania dodržiavania práv dieťaťa, kópie spisovej dokumentácie na účely posúdenia dodržiavania práv dieťaťa vrátane kópií dokladov, obrazových záznamov, zvukových záznamov alebo obrazovo-zvukových záznamov, od orgánov verejnej správy výkon ich oprávnení, vydávať stanoviská vo veciach dodržiavania práv dieťaťa, zúčastniť sa konania podľa všeobecných predpisov o konaní pred súdmi.

Komisár pre deti predkladá Národnej rade SR každoročne do konca marca správu o činnosti za predchádzajúci kalendárny rok. Súčasťou tejto správy sú najmä poznatky z činnosti a návrhy a odporúčania na nápravu zistených nedostatkov. Ak komisár zistí skutočnosti nasvedčujúce, že porušovanie práv dieťaťa alebo ohrozovanie práv dieťaťa je závažné alebo sa týka väčšieho počtu detí, môže predložiť NR SR mimoriadnu správu. Súčasťou mimoriadnej správy môže byť aj návrh, aby bola prerokovaná na najbližšej schôdzi Národnej rady SR.

Ďalší nezávislý orgán vytvorený týmto zákonom je komisár pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorý sa podieľa na ochrane práv osôb so zdravotným postihnutím podporou a presadzovaním práv priznaných osobe so zdravotným postihnutím medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Komisár pre osoby so zdravotným postihnutím vykonáva svoju pôsobnosť oddelene od iných orgánov, ktorým osobitný predpis ustanovuje kompetencie v oblasti ochrany ľudských práv.

Každý má právo obrátiť sa na komisára pre osoby so zdravotným postihnutím vo veci porušovania práv osoby so zdravotným postihnutím alebo ohrozovania práv osoby so zdravotným postihnutím. Fyzická osoba, ktorá nemá spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu alebo ktorá bola pozbavená spôsobilosti na právne úkony, má právo obrátiť sa na komisára pre osoby so zdravotným postihnutím priamo alebo prostredníctvom inej osoby bez vedomia zákonného zástupcu.

Komisár pre osoby so zdravotným postihnutím posudzuje (základe podnetu alebo z vlastnej iniciatívy) dodržiavanie práv osoby so zdravotným postihnutím, monitoruje dodržiavanie práv osoby so zdravotným postihnutím najmä vykonávaním nezávislého zisťovania plnenia záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná a vykonáva iné činnosti podľa zákona v súvislosti s ochranou práv osôb so zdravotným postihnutím.

Komisár pre osoby so zdravotným postihnutím je okrem iného oprávnený požadovať informácie a údaje na účely posúdenia dodržiavania práv osoby so zdravotným postihnutím a na účely monitorovania dodržiavania práv osoby so zdravotným postihnutím, kópie spisovej dokumentácie na účely posúdenia dodržiavania práv osoby so zdravotným postihnutím vrátane kópií dokladov, obrazových záznamov, zvukových záznamov alebo obrazovo-zvukových záznamov, od orgánov verejnej správy výkon ich oprávnení, prijatie opatrení, ak výsledkom posúdenia alebo monitorovacej činnosti je zistenie, že bolo porušené právo osoby so zdravotným postihnutím alebo ohrozené právo osoby so zdravotným postihnutím.

Každý má právo obrátiť sa na komisára pre deti vo veci porušovania práv dieťaťa alebo ohrozovania práv dieťaťa, ako aj na komisára pre osoby so zdravotným postihnutím vo veci porušovania práv osoby so zdravotným postihnutím alebo ohrozovania práv osoby so zdravotným postihnutím. Postup je rovnaký pre oboch komisárov. Podnet možno podať písomne, ústne do zápisnice, telefaxom alebo elektronickými prostriedkami. Ak komisár zistí, že podnet je podľa svojho obsahu podaním podľa predpisov upravujúcich správne konanie alebo súdne konanie, alebo ústavnou sťažnosťou, bezodkladne podávateľa podnetu poučí o správnom postupe; ak zistí, že je oznámením o skutočnostiach, že bol spáchaný trestný čin, alebo ak obsah podnetu nasvedčuje tomu, že mal byť spáchaný trestný čin, bezodkladne odstúpi podnet alebo jeho časť príslušnému orgánu a o tomto postupe informuje podávateľa podnetu; ak zistí, že právoplatné rozhodnutie orgánu verejnej správy je v rozpore so zákonom alebo s iným všeobecne záväzným právnym predpisom, podá podnet na prokuratúru a o tomto postupe informuje podávateľa podnetu. Výsledkom posúdenia porušenia práv dieťaťa alebo osoby so zdravotným postihnutím (na základe podnetu alebo vlastnej iniciatívy) je písomné vyjadrenie, ktoré sa doručuje podávateľovi podnetu, osobe, ktorej porušenie alebo ohrozenie práv bolo posudzované a tomu, proti komu podnet alebo iniciatíva komisára smeruje.

Zákon zriaďuje aj Úrad komisára pre deti so sídlom v Bratislave a Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím so sídlom v Bratislave, ako právnické osoby, ktoré sa nezapisujú do obchodného registra. Tieto úrady majú organizačne a technicky zabezpečiť činnosť komisárov a podrobnosti o ich organizácii, činnosti a úlohách upravujú štatúty, ktoré vydávajú komisári.

Za komisára možno zvoliť fyzickú osobu, ktorá je občanom Slovenskej republiky, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, dosiahla vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, je bezúhonná, je akceptovaná reprezentatívnymi organizáciami (čo sa preukazuje podporným stanoviskom najmenej piatich občianskych združení alebo neziskových organizácií poskytujúcich všeobecne prospešné služby, ak majú predmet činnosti v príslušnej oblasti) a písomne súhlasila s kandidatúrou za komisára. Komisára volí Národná rada SR z kandidátov navrhnutých príslušným výborom Národnej rady SR. Návrh na kandidáta na komisára môže príslušnému výboru Národnej rady SR predložiť len poslanec Národnej rady SR. Funkčné obdobie komisára je šesť rokov a začína plynúť dňom začatia výkonu funkcie komisára. Funkcia komisára je verejná funkcia, ktorá sa nevykonáva v pracovnoprávnom vzťahu. Komisárovi patrí plat v rovnakej sume ako poslancovi národnej rady a paušálne náhrady súvisiace s výkonom jeho funkcie v rovnakej sume ako diéty a náhrady ďalších výdavkov spojených s výkonom funkcie poslanca národnej rady s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji.

Keďže podľa zákona predseda Národnej rady SR vyhlási prvú voľbu komisárov najneskôr do 30. novembra 2015 a komisári zvolení prvýkrát po nadobudnutí účinnosti tohto zákona začnú vykonávať svoju pôsobnosť najneskôr do šiestich mesiacov odo dňa zvolenia, môžeme očakávať, že noví komisári začnú úradovať už na jeseň tohto roku, avšak je možné, že sa tak stane až v budúcom kalendárnom roku.

Očakáva sa, že komisári a ich činnosť budú mať výrazne pozitívny sociálny dopad, pretože by mali práva detí a osôb so zdravotným postihnutím nielen chrániť, ale aj aktívne presadzovať a tak zlepšovať ich celkové postavenie v spoločnosti. Uvidíme, či sa v praxi tieto očakávania naplnia.

Autor:
JUDr. Eliška Mančíková
advokátka
eliska@mancikova.sk
www.mancikova.sk

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1783

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: