Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Na spotrebiteľské vzťahy sa nebude aplikovať Obchodný zákonník

najpravo.sk • 14.5. 2015, 16:36

Dňa 1. apríla 2015 nadobudla účinnosť časť novely Občianskeho zákonníka, ktorá bola zavedená zákonom č. 102/2014 Z.z. o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Novela Občianskeho zákonníka sa v tomto predpise nachádza v jeho II. časti, pričom účinnosť od 1. apríla 2015 nadobudol prvý bod tejto časti, ktorý znie:

V § 52 ods. 2 sa na konci pripája táto veta: „Na všetky právne vzťahy, ktorých účastníkom je spotrebiteľ, sa vždy prednostne použijú ustanovenia Občianskeho zákonníka, aj keď by sa inak mali použiť normy obchodného práva.".

Predmetnú zmenu navrhol zakomponovať do Občianskeho zákonníka Ústavnoprávny výbor NR SR. Gestorský výbor, v predmetnej veci išlo o Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti, túto zmenu odporučil neschváliť.

Ústavnoprávny odôvodnil túto zmenu tak, že sa výslovne ustanoví, že na všetky právne vzťahy vzniknuté na základe zmluvy o spotrebiteľskom úvere alebo s touto zmluvou súvisiace, najmä na vzťahy, ktoré vznikli pri zabezpečení plnenia záväzkov v záväzkových vzťahoch, sa vždy použijú prednostne ustanovenia Občianskeho zákonníka, aj keď by sa inak mali použiť normy obchodného práva. Z tohto dôvodu sa bude vždy preferovať priorita OZ, ktorý je pre spotrebiteľa priaznivejší, a to na celý režim právneho vzťahu, aj keby sa na právny režim mohla použiť právna úprava Obchodného zákonníka. Z toho plynie, že OZ aj pri posudzovaní otázky premlčania, otázky úpravy ručenia, zmluvnej pokuty, uznania záväzku a podobne, dodal výbor.

Prechodné ustanovenia súvisiace so zmenou Občianskeho zákonníka účinnou od 1. apríla 2015, novela nezaviedla.

Ak ste si znenie zákona č. 102/2014 Z. z. prečítali a nezdá sa vám, že by sa účinnosť upravená v bode XIV. zhodovala s týmto článkom, do pozornosti vám dávame, že účinnosť zákona č. 102/2014 Z. z. bola následne upravovaná zákonom č. 151/2014 Z. z.

Zdroj: Národná rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2501

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: