Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

MS SR predložilo návrh na inštitút „hosťujúceho sudcu“

najpravo.sk • 6.2. 2019, 19:13

​Inštitút by mal pomôcť vyriešiť dočasný výpadok zákonného sudcu, ktorý spôsobuje nutnosť prerozdelenia vecí medzi iných kolegov.

"Vyriešila by sa tým tak negatívna situácia na súdoch z dôvodu dočasnej absencie zákonného sudcu. V tomto prípade teda nejde o vytvorenie nového sudcovského miesta. Návrh je súčasťou novely zákona o sudcoch a prísediacich." konštatuje ministerstvo.

Hosťujúci sudca by mal podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála fungovať na mieste sudcu, ktorý dočasne nevykonáva funkciu pre materskú alebo rodičovskú dovolenku, je dlhodobo práceneschopný alebo je na stáži. "Dovtedy, kým sa sudca vráti, aby mohol súd fungovať v tom počte, v akom by mal. Keď sa sudca vráti, tak hosťujúci sudca ide ďalej, na ďalší súd robiť hosťujúceho sudcu“.

Navrhovaný inštitút je podobný inštitútu tzv. lietajúceho sudcu, ktorý funguje v európskom priestore. Je to sudca s osobitným statusom, pričom táto osobitosť spočíva v jednoduchšej možnosti zmeniť tomuto sudcovi miesto výkonu funkcie, a to podľa potreby pri riešení nedostatočných personálnych kapacít súdov, ktorých príčiny majú dočasný charakter.

Voľné miesta hosťujúcich sudcov sa budú obsadzovať rovnako ako každé iné voľné miesto sudcu, t.j. na základe výsledkov výberového konania. Uchádzač o takéto voľné miesto bude musieť spĺňať tie isté kritériá ako každý iný sudca, čiže hosťujúci sudca je sudcom so všetkými právami a povinnosťami s jediným rozdielom, a to tým, že jeho miesto výkonu práce nie je na konkrétnom okresnom súde, ale môže ním byť ktorýkoľvek okresný súd v rámci obvodu krajského súdu. Za výkon funkcie hosťujúceho sudcu bude tomuto sudcovi patriť príplatok vo výške 20 % zo základného platu mesačne.

Návrh zákona bol vypracovaný na základe odporúčaní zo Správy k stavu justície na Slovensku vypracovanej Európskou komisiou pre efektívnu justíciu (CEPEJ). Novela by v prípade schválenia mala byť účinná od 1. júla 2019.

Viac informácií nájdete TU.

Zdroj: TS MSSR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 515

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: