Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

„Lietajúci sudcovia“ sa pomaly stávajú realitou

najpravo.sk • 27.8. 2018, 18:37

Ministerstvo spravodlivosti SR zverejnilo tzv. predbežnú informáciu, podľa ktorej pripravuje návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich. Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy tohto právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách jeho vecného zamerania.

Základné ciele právnej úpravy

Účelom návrhu zákona je zavedenie inštitútu hosťujúceho sudcu, a to s cieľom vytvoriť predpoklady pre riešenie situácií, ktoré dočasne negatívne ovplyvňujú fungovanie súdov tým, že znamenajú dočasnú absenciu zákonného sudcu.

„Hosťujúci alebo tzv. lietajúci sudca je inštitútom nezriedka využívaným v právnych poriadkoch štátov v európskom priestore, pričom ide o sudcu s osobitným statusom, ktorého osobitosť spočíva v jednoduchšej možnosti zmeniť tomuto sudcovi miesto výkonu funkcie, a to podľa potreby pri riešení nedostatočných personálnych kapacít súdov, ktorých príčiny majú dočasný charakter. Cieľom návrhu zákona je dosiahnutie pozitívneho prínosu pre zabezpečenie riadneho chodu súdov s ohľadom na plynulosť súdneho rozhodovania, čo prispieva k naplneniu legitímneho očakávania občanov, spočívajúceho vo vytvorení podmienok pre naplnenie ústavou garantovaných práv – v tomto prípade práva na súdnu ochranu, zo strany štátu.“ uvádza ministerstvo na webe slov-lex.  

Zhodnotenie súčasného stavu

V súčasnosti sú v praxi súdy nezriedka konfrontované so situáciou, kedy dochádza k dočasnej absencii zákonného sudcu (napr. z dôvodu materskej alebo rodičovskej dovolenky, prerušenia výkonu funkcie sudcu, stáže sudcu a pod.), pričom takýto dočasný výpadok zákonného sudcu má za následok jednak negatívny vplyv na fungovanie dotknutého súdu a s tým spojenú potrebu prerozdelenia vecí medzi iných kolegov tohto sudcu. Za aktuálneho právneho stavu je túto situáciu možné riešiť dvoma spôsobmi. Prvým spôsobom je pridelenie nového voľného miesta sudcu pre dotknutý súd a druhým spôsobom je využitie inštitútu dočasného pridelenia. Oba tieto spôsoby však nie sú podľa ministerstva na účely riešenia tohto negatívneho stavu vhodné, nakoľko v prípade vytvorenia nového voľného miesta sudcu na dotknutom súde je zrejmé, že absencia chýbajúceho sudcu je dočasná a preto sa vytvorené nové miesto sudcu stane v predvídateľnom čase nadbytočné a nie je možné ho rušiť, pretože sudca je menovaný do funkcie bez časového obmedzenia.

„Vo vzťahu k využitiu inštitútu dočasného pridelenia je potrebné konštatovať, že ani uvedené nemožno považovať za žiaduce riešenie tejto situácie, nakoľko využitím citovaného inštitútu dochádza len k presunu problému na iný súd, ktorému bude následne absentovať sudca, ktorý je dočasne preložený na iný súd. S ohľadom na vyššie uvedené je žiaduce prijatie legislatívneho opatrenia, ktoré by odstránilo súčasný nevyhovujúci stav, pričom za uvedené predkladateľ považuje zavedenie inštitútu hosťujúceho sudcu.“

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je september 2018.

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1203

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: