Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

MS SR: Justiční čakatelia sa javia ako najvhodnejší kandidáti na nových sudcov

najpravo.sk • 16.5. 2019, 17:00

Ministerstvo spravodlivosti SR predložilo do legislatívneho procesu novelu zákona o sudcoch a prísediacich, keďže vláda SR sa zaviazala, že prijme opatrenia na transparentnosť rozhodovania o personálnom obsadení súdov, stabilizáciu personálneho obsadenia súdov, najmä preťažených súdov, ako aj opatrenia na stabilizáciu podporného aparátu sudcu.

Ministerstvo tvrdí, že v systéme sa nachádza vysoký počet sudcov v dôchodkovom veku, ktorí sa môžu kedykoľvek rozhodnúť odísť do dôchodku alebo môžu byť odvolaní prezidentom. Práve justiční čakatelia sa podľa ministerstva javia ako najvhodnejší kandidáti, ktorí by ich, po absolvovaní odbornej justičnej skúšky a hromadného výberového konania, mohli adekvátne nahradiť.

Cieľom návrhu zákona je podľa ministerstva eliminovať problémy, ktoré vznikli v aplikačnej praxi  a v nadväznosti na to zvýšiť kvalitu nových (budúcich) sudcov. Zároveň sa novelou navrhuje zvýšenie doterajšej sumy príplatku školiteľa za vedenie justičného čakateľa zo súčasných 30 eur mesačne na sumu 100 eur mesačne, nakoľko v súčasnosti platná suma nie je adekvátna, ani motivačná vo vzťahu k rozsahu agendy, ktorá je s tým spojená. Snahou je zvýšiť motiváciu školiteľov a súčasne kvalitu vedenia justičného čakateľa. 

„Funkciu justičného čakateľa je potrebné primárne vnímať ako spôsob zabezpečenia prípravy budúcich sudcov. Zámerom novej právnej úpravy v tejto oblasti je odstránenie nedostatkov, ktoré vznikli v aplikačnej praxi a v nadväznosti na požiadavky zabezpečiť dostatočné množstvo vhodných adeptov adekvátne pripravených na odborne justičné skúšky a hromadné výberové konania. Komplexným spôsobom sa upravuje výberové konanie na funkciu justičného čakateľa. Navrhované zmeny vychádzajú z praktických skúseností a majú za cieľ garantovať transparentnosť a objektivitu výberových konaní a následne kvalitu vybraných uchádzačov.“ zastáva názor ministerstvo.

Vykonaná justičná skúška bráni účasti na výberovom konaní

Uchádzač na funkciu justičného čakateľa musí spĺňať podmienky definované ako predpoklady na vymenovanie do funkcie sudcu, a to už v momente, kedy sa zúčastní na výberovom konaní. Bolo by podľa ministerstva totiž absurdné, ak by bola do funkcie budúceho sudcu pripravovaná osoba, u ktorej je možné jednoznačne preukázať nezvratnú nemožnosť splnenia predpokladov na následné vymenovanie do funkcie sudcu.

Návrh zákona formou taxatívneho výpočtu vymenúva predpoklady a požiadavky na vymenovanie do funkcie justičného čakateľa. Uchádzač musí predovšetkým spĺňať predpoklady na vymenovanie sudcu upravené formou pozitívneho vymedzenia v § 5 odseku 1 písm. b) až d) a f) a formou negatívneho vymedzenia v § 5 odseku 2 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich:

-vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v študijnom odbore právo na právnickej fakulte vysokej školy; plná spôsobilosť na právne úkony a zdravotná spôsobilosť na výkon funkcie sudcu; bezúhonnosť; trvalý pobyt na území Slovenskej republiky;

-nesmie ísť o občana, ktorému bolo uložené disciplinárne opatrenie zbavenia výkonu exekútorského úradu, alebo disciplinárne opatrenie zbavenia výkonu funkcie prokurátora; atď).

Ďalšie zákonné podmienky spočívajú v tom, že uchádzač môže byť vymenovaný do funkcie justičného čakateľa len vtedy, ak nezložil ešte justičnú odbornú skúšku, advokátsku skúšku, notársku skúšku, nebol odvolaný z funkcie justičného čakateľa alebo právneho čakateľa prokuratúry pre opakované nezloženie odbornej justičnej skúšky, nevykonal ako vyšší súdny úradník neúspešne ďalšiu opravnú odbornú justičnú skúšku, vykonával právnickú prax aspoň tri roky a úspešne absolvoval výberové konania na funkciu justičného čakateľa.

Každý môže vzniesť súdnej rade odôvodnené výhrady voči uchádzačom

Uchádzač je povinný spolu so žiadosťou o zaradenie do výberového konania na funkciu justičného čakateľa predložiť písomné vyhlásenie, v ktorom uvedie zoznam jemu blízkych osôb, ktoré sú sudcami, zamestnancami súdov, ministerstva vrátane rozpočtových organizácií alebo príspevkových organizácií v pôsobnosti ministerstva alebo členmi výberovej komisie, a to v rozsahu meno, priezvisko, funkčné zaradenie a označenie inštitúcie. Vyhlásenie sa zverejní spolu so žiadosťou o zaradenie do výberového konania.

Predseda súdnej rady je povinný zabezpečiť zverejnenie všetkých žiadostí o zaradenie do výberového konania, profesijných životopisov uchádzačov a ich motivačných listov na webovom sídle súdnej rady, a to aspoň 30 dní pred konaním výberového konania na funkciu justičného čakateľa. Do 20 dní od zverejnenia žiadostí podľa predchádzajúcej vety môže každý vzniesť súdnej rade odôvodené výhrady voči uchádzačom; predseda súdnej rady ich predloží výberovej komisii. Výberová komisia si vyžiada vyjadrenie od dotknutých osôb, ktorých sa týka vznesená výhrada.

Viac o tejto plánovanej legislatívnej zmene si prečítajte na slov-lex.sk TU.

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 939

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: