Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Môže byť ďalšia porada s klientom ako úkon právnej služby urobený aj telefonicky?

najpravo.sk • 21.9. 2021, 20:57

Vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 655/2004 Z.z. o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb upravuje v ustanovení § 13a úkony právnej služby v občianskom konaní a iné úkony právnej služby. Odmena vo výške základnej sadzby tarifnej odmeny patrí podľa písmena b) tohto ustanovenia aj za ďalšiu poradu alebo rokovanie s klientom za každú skončenú hodinu.

Obdobne aj v trestnom konaní odmena vo výške dvoch tretín základnej sadzby tarifnej odmeny patrí advokátovi za ďalšiu porada alebo rokovanie s klientom za každú skončenú hodinu. Dĺžka trvania porady alebo rokovania s klientom, ktorý je vo väzbe alebo vo výkone trestu odňatia slobody, sa však preukazuje potvrdením príslušného ústavu na výkon väzby alebo ústavu na výkon trestu odňatia slobody.

Ústavný súd Českej republiky vo veci I. ÚS 1232/20 tento mesiac nálezom rozhodol:

„Ustanovení § 11 odst. 1 písm. c) advokátního tarifu nijak nespecifikuje formu „další porady s klientem“, tedy neomezuje přiznání odměny advokátovi jen na případy, kdy byla porada uskutečněna za osobní přítomnosti advokáta i jeho klienta. Bez náležitého a logického odůvodnění proto není možné zúžit výklad tohoto ustanovení advokátního tarifu tak, že by pod něj neměly spadat i porady advokáta s klientem, které byly uskutečněny prostřednictvím telefonických hovorů.

Pre porovnanie znenie českej právnej úpravy (§ 11 vyhl. č. 177/1996 Sb. o odměnách advokátů a náhradách advokátů za poskytování právních služeb:

§ 11 [Komentář WK]

Úkony právní služby

(1) Mimosmluvní odměna náleží za každý z těchto úkonů právní služby:

a) převzetí a příprava zastoupení nebo obhajoby na základě smlouvy o poskytnutí právních služeb,

b) první porada s klientem včetně převzetí a přípravy zastoupení nebo obhajoby, je-li klientovi zástupce nebo obhájce ustanoven soudem,

c) další porada s klientem přesahující jednu hodinu ... 


 

Celé znenie nálezu si prečítajte TU.

Zdroj: usoud.cz
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1998

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: