Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ombudsmanka navrhuje Čentéša za generálneho prokurátora

najpravo.sk • 29.9. 2020, 17:06

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová dnes oficiálne oznámila svoj návrh na kandidáta na generálneho prokurátora. V rámci svojho výberu sa zamerala na kritériá odbornosti, profesionality aj morálnej integrity. Navrhovaným kandidátom na generálneho prokurátora z jej strany je Jozef Čentéš.

„Som presvedčená, že funkciu generálneho prokurátora alebo prokurátorky by mala zastávať nezávislá osobnosť, ktorá preukázala svoju vysokú odbornosť a o ktorej morálnom kredite niet pochýb. Po dôkladnom zvážení všetkých uvedených kritérií som sa rozhodla na tento post navrhnúť Jozefa Čentéša,“ uviedla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Jozef Čentéš bol v minulosti zvolený na post generálneho prokurátora, no exprezident Ivan Gašparovič ho odmietol vymenovať do funkcie. Ústavný súd v roku 2014 rozhodol, že takýmto konaním došlo k porušeniu jeho základných práv.

„Nevymenovanie za generálneho prokurátora, ktoré bolo Ústavným súdom potvrdené ako porušenie základného práva byť volený do verejnej funkcie, považujem za obzvlášť vážne pochybenie. V rámci aktuálneho návrhu tejto osobnosti, okrem zhodnotenia kritérií profesionality, odbornosti a morálnosti, ide aj o istú symboliku a možnosť nápravy vďaka umožneniu kandidatúry a otvoreniu cesty k využitiu základného práva byť volený,“ uzavrela verejná ochrankyňa práv.

Zdroj: TS KVOP
Ilustračné foto: vop.gov.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 696

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: