Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Mediácia na vzostupe

najpravo.sk • 4.12. 2011, 22:09

Mediácia ako mimosúdna neformálna alternatíva riešenia sporov bola niekoľko rokov v úzadí. Sčasti z dôvodu, že dohoda, ktorá je výsledkom mediácie nie je sama osebe exekučným titulom a sčasti aj z dôvodu, že kultúra konsenzu, ku ktorému by mali strany sporu samé dospieť, teda by mali mať vôľu spor zmierne vyriešiť, je v slovenskej realite skoro utopická.

V poslednej dobe sa však dostáva mediácia ako moderný a progresívny spôsob riešenia sporov vďaka niektorým legislatívnym zmenám do úplne iného svetla.

Mediácia pre nemajetných

Prvým zásadným prelomom bolo prijatie novely zákona o poskytovaní bezplatnej právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi (zákon č. 332/2011 Z. z. ), ktorá umožňuje kanceláriám Centra právnej pomoci od 1. januára budúceho roka sprostredkovať riešenie sporov formou mediácie, ak je to účelné a zúčastnené strany s mediáciou súhlasia.

Mediátorovi určenému Centrom právnej pomoci patrí odmena vo výške určenej vo vyhláške 337/2011 Z. z. o odmene mediátora za výkon mediácie v súvislosti s poskytovaním právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi.

Koľko bude Centrum právnej pomoci platiť mediátorom?

Odmena mediátora je

a) 20 eur, ak osoby uzavrú dohodu o začatí mediácie,

b) 50 eur, ak sa osoby zúčastnia aspoň na troch stretnutiach s mediátorom s cieľom vyriešiť spor medzi nimi, alebo

c) 100 eur, ak osoby uzavrú dohodu, ktorá je výsledkom mediácie.

Vyhláška obsahuje aj rôzne prípady zvýšenia či zníženia odmeny. Centrum právnej pomoci však nemusí odmenu v odôvodnených prípadoch vôbec priznať (napríklad pri nečinnosti mediátora).

Mediácia v občianskom súdnom konaní

Aj posledná veľká novela Občianskeho súdneho poriadku priniesla do oblasti riešenia sporov mediácou zmeny. Vzhľadom na potrebu podpory a lepšieho presadenia mediácie ako prostriedku mimosúdneho riešenia sporov, Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR navrhol do novely Občianskeho súdneho poriadku výslovne zakotviť, aby súd mohol ak to umožňujú okolnosti prejednávanej veci, pred prvým pojednávaním a kedykoľvek počas konania účastníkov vyzvať, aby sa pokúsili o zmier mediáciou a odporučiť im účasť na informatívnom stretnutí u mediátora. Súd sa má tak v každom štádiu pokúsiť o dosiahnutie zmierlivého riešenia sporu. V súlade s uvedenou filozofiou sa zavádza úprava, ktorá ustanovuje prioritu rozhodovaniu o mediačnej dohode ako súdnom zmieri.

Zmeny s prívlastkom „light"

Uvedené legislatívne zmeny neprikazujú Centru právnej pomoci ani súdom povinne využívať mediáciu pri riešení sporov. Širšie využívanie mediácie bude teda za tohto legislatívneho stavu zrejme závisieť od efektivity tohto inštitútu v praxi a možno od lobbingu mediátorov na lokálnych úrovniach.

Je však škoda, že zákonodarci tým, že nezaviedli povinnú mediáciu v niektorých typoch sporov (napríklad so sankciami pre obidve strany v prípade nedosiahnutia dohody) a nepovýšili dohodu, ktorá je výsledkom mediácie na exekučný titul (rovnako ako napríklad rozhodcovský rozsudok, kde je prvým predpokladom len konsenzus ohľadom osoby rozhodcu a nie konsenzus strán o samotnom merite veci, ako je tomu pri mediácii) nevyužívajú v prospech občanov a podnikateľov všetky benefity, ktoré mediácia nepochybne ponúka. 

Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1499

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: