Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Marenie výkonu rozhodnutia pri výchove maloletých môže byť trestným činom

najpravo.sk • 11.4. 2013, 12:50

Odbor priestupkov Sekcie verejnej správy MV SR upozorňuje verejnosť, že neplnenie rozhodnutia alebo súdom schválenej dohody pri kontakte s maloletými deťmi, môže byť za istých podmienok klasifikované ako trestný čin.

Oznamovanie prípadov o porušení rozhodnutia súdu alebo súdom schválenej dohody o výchove maloletých detí, sa v súčasnosti vyskytuje v problematike priestupkov. „Neplnenie rozhodnutia alebo súdom schválenej dohody, v praxi najčastejšie vo forme bránenia oprávnenému rodičovi v stretávaniu sa s maloletým dieťaťom zo strany povinného rodiča, môže za istých podmienok napĺňať skutkovú podstatu trestného činu marenia výkonu rozhodnutia," vysvetľuje riaditeľka odboru priestupkov Sekcie verejnej správy MV SR Jana Vallová.

Podľa § 49 ods. 1 písm. d) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch priestupku sa dopustí ten, kto úmyselne naruší občianske spolunažívanie vyhrážaním ujmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým správaním. Skutková podstata je naplnená iba v prípade, že medzi rodičmi došlo k verbálnym útokom, či fyzickému násiliu. Trestný zákon v § 349 upravuje skutkovú podstatu trestného činu, ktorého sa môže páchateľ svojím konaním dopustiť. Podľa citovaného ustanovenia ten, kto po tom, čo sa proti nemu bezvýsledne použili opatrenia v občianskom súdnom konaní smerujúce k výkonu rozhodnutia súdu alebo súdom schválenej dohody o výchove maloletých detí, marí výkon takého rozhodnutia alebo dohody, alebo kto marí výkon predbežného opatrenia uloženého v občianskom súdnom konaní na ochranu osôb ohrozených násilím alebo vo veciach starostlivosti súdu o maloletých, bude potrestaný odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.

K naplneniu znakov skutkovej podstaty marenia výkonu úradného rozhodnutia však dochádza až po bezvýslednom použití opatrení upravených v Občianskom súdnom poriadku.

Zo strany oprávneného rodiča, ktorému bolo neopodstatnene a neodôvodnene odopreté stretnutie s maloletým dieťaťom, je potrebné podať na príslušnom súde prvého stupňa, ktorý vo veci rozhodoval, návrh na nariadenie výkonu rozhodnutia podľa § 272 Občianskeho súdneho poriadku. Podľa § 272 ods. 3 Občianskeho súdneho poriadku pred nariadením výkonu rozhodnutia podľa odseku 1 súd písomne vyzve povinného, ktorý sa odmieta podrobiť rozhodnutiu podľa odseku 1, aby sa rozhodnutiu podrobil. V tejto výzve upozorní tiež na následky neplnenia povinností ustanovených v rozhodnutí. Ak sa javí, že účel výzvy možno lepšie dosiahnuť pojednávaním, sudca je oprávnený nariadiť pojednávanie a môže naň predvolať povinného, oprávneného, maloleté dieťa, zástupcu príslušného orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately alebo zástupcu príslušného orgánu obce. Ak výzva súdu podľa § 272 ods. 3 Občianskeho súdneho poriadku zostane bezvýsledná, súd je oprávnený uložiť povinnému, ktorý neplní dobrovoľne rozhodnutie podľa § 272, pokutu vo výške 200 eur. Na naplnenie znakov skutkovej podstaty trestného činu musia byť súdom uložené povinnému rodičovi minimálne dve bezvýsledné opatrenia, ktoré neviedli k náprave a rešpektovaniu súdneho rozhodnutia či súdom schválenej dohody. Neplnenie predbežného opatrenia podľa § 273c Občianskeho súdneho poriadku zakladá skutkovú podstatu trestného činu podľa § 349 Trestného zákona bez nutnosti naplnenia ďalších podmienok, pretože zo samotného ustanovenia § 273c Občianskeho súdneho poriadku vyplýva bezodkladnosť jeho výkonu.

V právnej praxi je proces uplatnenia uvedených ustanovení zdĺhavý, oprávnený rodič opakovane podáva oznámenia na povinného rodiča a pokúša sa o styk s maloletým dieťaťom, často však tento proces vedie k deštrukcii vzťahu rodiča a dieťaťa. Tento problém by mohla vyriešiť legislatívna úprava, ktorá by spočívala v bezodkladnom výkone súdneho rozhodnutia a v prípade neplnenia k odňatiu dieťaťa zo starostlivosti povinného rodiča a jeho odovzdania určenej fyzickej alebo právnickej osobe.

Zdroj: MV SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2328

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: