Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Majú študenti po ukončení bakalárskeho štúdia povinnosti voči Sociálnej poisťovni?

najpravo.sk • 1.7. 2014, 17:44

Po ukončení bakalárskeho štúdia s následným nástupom na magisterské štúdium študenti nemajú voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. Rovnako nemajú žiadne povinnosti ani absolventi stredných škôl, ktorí pokračujú v štúdiu na vysokých školách.

Žiaci stredných škôl, študenti vysokých škôl (bez ohľadu na to, či ide o študentov denného štúdia alebo externého štúdia) a aj fyzické osoby, ktoré sú nezamestnané (bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú evidované na úrade práce ako uchádzači o zamestnanie) nie sú totiž pre účely sociálneho poistenia poistencami. Znamená to, že z dôvodu začiatku, ukončenia, predĺženia, prípadne prerušenia štúdia študent nemusí Sociálnej poisťovni nič oznamovať a ani platiť žiadne poistné. Určité oznamovacie povinnosti voči Sociálnej poisťovni má len ten študent, ktorý poberá zo Sociálnej poisťovne sirotský dôchodok.

Iná situácia nastáva, ak študent vykonáva niektorú z foriem zárobkovej činnosti. Vtedy si plní povinnosti (on alebo v jeho mene jeho zamestnávateľ) ako každý iný. Status študenta nemá na vykonávanie akejkoľvek zárobkovej činnosti žiadny vplyv, nemá žiadne úľavy.

Výnimkou sú len dohody o brigádnickej činnosti, pri ktorých môže študent za určitých podmienok požiadať o neplatenie poistného na dôchodkové poistenie. Ak sa absolvent zaeviduje na úrade práce, má za toto obdobie evidencie možnosť dodatočne si doplatiť poistné na dôchodkové poistenie.

Žiaci a študenti majú po dovŕšení 16 rokov veku možnosť sa prihlásiť na dobrovoľné sociálne poistenie (existujú „balíky“ dobrovoľného poistenia) a platiť si poistné na sociálne poistenie sami.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1525

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: