Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dôstojník ŠtB nebude za bombový útok súdený

najpravo.sk • 26.11. 2013, 08:14

Senát Najvyššieho súdu ČR v Brne minulý týždeň na verejnom zasadnutí prejednal sťažnosť pre porušenie zákona, ktorú v neprospech obvineného Stanislava Tomeše (1927) podala ministerka spravodlivosti ČR v demisii Mgr. Marie Benešová. V sťažnosti uviedla, že Mestský súd v Prahe porušil zákon v prospech obvineného, keď zastavil trestné konanie, bez toho, aby mal k tomu dôvod.

Akademické rozhodnutie súdu

Podľa názoru Najvyššieho súdu ČR nebol na zastavenie trestného konania dôvod a mestský súd mohol vo veci konať a rozhodnúť. Rozhodnutie Najvyššieho súdu je však len akademické, pretože Najvyšší súd už nemôže zhoršiť postavenie obvineného. Rozhodnutie bude do budúcnosti vodítkom pre nižšie súdy, aby v obdobných veciach postupovali podľa právneho názoru Najvyššieho súdu a bezdôvodne nezastavovali konanie.

Bomba v krabici na cigary

O čo išlo? Obvinený Stanislav Tomeš sa ako dôstojník vtedajšej Štátnej bezpečnosti mal podieľať na bombovom útoku, pri ktorom v roku 1957 zomrela manželka štrasburského prefekta. Podľa nazhromaždených materiálov bol zosnovaný bombový atentát na prefekta departmentu Bas-Rhin, čím československá tajná služba údajne reagovala na zbližovanie Nemecka a Francúzska. Bomba bola maskovaná ako krabica na cigary. V máji 1957 ju otvorila manželka prefekta, ktorá pri výbuchu utrpela smrteľné zranenia a na mieste zomrela.

Neprimeraná dĺžka konania ako jeden z dôvodov pre zastavenie konania

Prípadom sa zaoberal Úrad dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu, ktorý Tomeša obvinil a štátny zástupca neskôr obžaloval pre trestný čin vraždy. Okrem Tomeša, ktorý akúkoľvek vinu popieral, obvinil úrad tiež ďalšieho agenta, ktorý však v roku 2010 zomrel. Stíhanie Stanislava Tomeša potom zastavil Mestský súd v Prahe s odvolaním sa na neprimeranú dĺžku konania a zdravotný stav obvineného, ktorý podľa lekárov neumožňoval trestné konanie.

S týmto názorom však senát Najvyššieho súdu nesúhlasil a rozhodol, že rozhodnutím Mestského súdu v Prahe došlo k porušeniu zákona v prospech obvineného, pretože trestné konanie mohlo pokračovať. Súd potom mohol dĺžku konania aj zdravotný stav zohľadniť vo svojom rozhodnutí. Rozhodnutie Najvyššieho súdu je konečné a nie je proti nemu prípustný opravný prostriedok

Autor: Ing. Petr Knötig
Zdroj: Nejvyšší soud ČR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1648

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: