Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dôsledky vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie pre Súdny dvor Európskej únie

najpravo.sk • 12.2. 2020, 18:29

Súdny dvor Európskej únie berie na vedomie skutočnosť, že vystúpenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie vedie s účinnosťou k 31. januáru 2020 o polnoci k ukončeniu mandátov britských členov tejto inštitúcie.

Počet sudcov Súdneho dvora a Všeobecného súdu stanovený po jednom sudcovi za každý členský štát pre Súdny dvor a po dvoch sudcoch z každého členského štátu pre Všeobecný súd sa teda zníži s okamžitou účinnosťou k momentu vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Naopak, v súlade s vyhlásením Konferencie zástupcov vlád členských štátov z 29. januára 2020 o dôsledkoch vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie pre generálnych advokátov Súdneho dvora Európskej únie, počet generálnych advokátov Súdneho dvora stanovený rozhodnutím Rady z 25. júna 20131 na jedenásť, nie je týmto vystúpením dotknutý.

Kým vlády členských štátov nevymenujú nového generálneho advokáta a tento neprevezme svoju funkciu, bude ju podľa článkov 5 a 8 Štatútu Súdneho dvora Európskej únie naďalej zastávať pani Eleanor Sharpston.

V súlade s podmienkami dohody o vystúpení má Súdny dvor Európskej únie naďalej právomoc rozhodovať vo všetkých konaniach začatých na návrh Spojeného kráľovstva alebo proti Spojenému kráľovstvu pred koncom prechodného obdobia stanoveným na 31. decembra 2020. Súdny dvor Európskej únie má rovnako aj naďalej právomoc rozhodovať o návrhoch na začatie prejudiciálneho konania predložených súdmi Spojeného kráľovstva pred koncom tohto prechodného obdobia.

Súdny dvor Európskej únie oceňuje významný prínos všetkých bývalých britských členov k európskej integrácii vo všeobecnosti a osobitne k judikatúre Súdneho dvora a Všeobecného súdu.


 

Zdroj: curia.europa.eu
Ilustračné foto: curia.europa.eu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 480

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: