Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Daniela Švecová: Rok 2017 bol mimoriadne úspešný

najpravo.sk • 24.1. 2018, 17:40

Zníženie stavu nevybavených vecí, navýšenie kapacít odborného personálu, či skrátenie doby konania, označila predsedníčka Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Daniela Švecová za kľúčové úspechy roku 2017.

Predsedníčka Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Daniela Švecová v novoročnom príhovore sudcom najvyššieho súdu a zamestnancom Kancelárie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zhodnotila rok 2017.

Za kľúčové označila Daniela Švecová zníženie stavu nevybavených vecí na najvyššom súde, a to o 33%. Pozitívne čísla boli podľa nej dosiahnuté spoločnou prácou, ako aj dobrou výkonnosťou senátov.

Kým v roku 2016 zostalo na najvyššom súde 8 764 nevybavených vecí, na konci roku 2017 ich bolo len 5 827. V praxi to znamená, že efektivita činnosti najvyššieho súdu sa zvýšila o 33%. V roku 2017 rozhodli senáty všetkých kolégií najvyššieho súdu 13 367 vecí, z celkového počtu 19 194.

Na každého sudcu pripadá jeden asistent

Dobrý výsledok Daniela Švecová zároveň spája s personálnou politikou najvyššieho súdu a kancelárie. Dlhodobú poddimenzovanosť v oblasti ľudských zdrojov sa predsedníčka rozhodla riešiť najmä posilnením stavu asistentov sudcov. Tých je dnes v porovnaní s rokom 2013 o dve tretiny viac. V praxi to znamená, že na každého sudcu pripadá jeden asistent.

“S potešením môžem konštatovať, že sme sa dnes dostali do stavu, keď na jedného sudcu pripadá jeden asistent. Vo vybavovaní súdnej agendy sú asistenti veľkým prínosom. V neposlednom rade je cesta zvyšovania počtu asistentov oveľa reálnejšia a z pohľadu štátneho rozpočtu aj finančne menej náročná, ako cesta navyšovania počtu sudcov. Som rada, že prax mi dala za pravdu” konštatuje predsedníčka najvyššieho súdu JUDr. Daniela Švecová.

V roku 2013 pracovalo na najvyššom súde 32 asistentov. Od vymenovania JUDr. Daniely Švecovej do funkcie predsedníčky najvyššieho súdu v októbri 2014, sa ich počet zvýšil o 55. Dnes ich na najvyššom súde pracuje 87.

Významným prvkom podpory je ODAK

Ako osobitný úspech predsedníčka najvyššieho súdu Daniela Švecová vníma fungovanie oddelenia dokumentácie, analytiky a komparatistiky (ďalej len „ODAK“). To vzniklo ako organizačný útvar kancelárie 1. januára 2017. Dnes je ODAK pre sudcov významným prvkom podpory v oblasti analýzy a rešerší rozhodovacej činnosti.

Prvý rok svojej činnosti má za sebou aj Kancelária Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Tá, podľa predsedníčky najvyššieho súdu Daniely Švecovej, stanovené ciele jednoznačne splnila. Po stránke personálnej, materiálnej, technickej, sa kancelárii podarilo zabezpečiť požiadavky, vyplývajúce nielen z právnych predpisov, ale aj z jednotlivých potrieb sudcov a asistentov.

Ciele na rok 2018

Za spoločný cieľ na rok 2018 označila predsedníčka najvyššieho súdu Daniela Švecová prácu na pokračujúcom skracovaní dĺžky súdnych konaní. Poukázala najmä na skoré ukončenie odvolacích agend v správnom kolégiu, osobitne vo veciach sociálnych a finančných.

„Predpokladám, že odborný potenciál asistentov sa v roku 2018 prejaví na zvýšení kvality činnosti senátov a na skrátení doby konania” doplnila predsedníčka najvyššieho súdu JUDr. Daniela Švecová.

Zdroj: Najvyšší súd SR
Ilustračné foto: nssr.gov.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 914

Nový príspevok

aká zvýšená efektivita ?

O zvýšenej efektivite práce možno hovoriť, keď rovnaký počet zamestnancov vybaví viac vecí. Ak bolo prijatých 55 asistentov to znamená, že viac asistentov napísalo viac rozhodnutí. Efektivita práce je rovnaká ako bola predtým.

xx | 25.01.2018 09:17
PoUtStŠtPiSoNe
: